» Aktuality

SENÁT DNES POŘÁDÁ SLYŠENÍ O PŘÍSTUPU ŠKOL K ROMSKÝM ŽÁKŮM

Praha 23. února (ČTK) - Rovný přístup ke vzdělání s ohledem na žáky z romské menšiny bude tématem veřejného slyšení, které dnes pořádá senátní výbor pro vzdělávání a petice. Kromě zástupců ministerstva školství si senátoři pozvali také ministra pro lidská práva Michaela Kocába a zástupce sdružení Společně do školy. Sdružení usiluje o to, aby romské děti měly reálnou možnost vzdělání ve standardních základních školách.


Evropský soud pro lidská práva uložil Česku již před třemi lety, aby zavedlo opatření proti diskriminaci romských žáků na školách. Situace se však od té doby příliš nezměnila.
Podle studií, které si loni nechalo zpracovat ministerstvo školství, třetina romských dětí bývá zařazena do praktických, dříve zvláštních škol; u neromských dětí jde jen o dva žáky ze sta. Podle sdružení pak je kvůli tomu drtivá většina těchto romských dětí odsouzena k sociálnímu vyloučení.
Ministerstvo už rozdělilo na podporu rovných příležitostí ve vzdělání miliardu korun z fondů EU. Peníze jsou určeny například na zaplacení učitelských asistentů pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Celkem bude mít na podobné podpůrné projekty 4,5 miliardy korun.
Kocáb má na slyšení představit koncepci romské integrace do roku 2013. Koncepce úkoluje jednotlivá ministerstva, která se na začleňování Romů do společnosti mají podílet. Jde například o ministerstvo práce a sociálních věcí, školství, vnitra a ministerstvo pro místní rozvoj. Na městských úřad by pak do tří let měly být vytvořeny podmínky pro činnost romských poradců.
ČTK

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz