» Aktuality

ŠIMERKA: ŽÁDOSTI O VRÁCENÍ POJISTNÉHO BUDE ČSSZ ZAMÍTAT

Praha 4. března (ČTK) - Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) bude zamítat žádosti firem o vrácení pojistného na sociální zabezpečení za první polovinu roku 2007. Po jednání se zástupci zaměstnavatelů a podnikatelů to dnes novinářům řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Žadatelé chtěli využít nedostatku tehdy platného zákona.


Nejvyšší správní soud (NSS) před týdnem zrušil předchozí průlomové rozhodnutí liberecké pobočky krajského soudu, podle něhož firma Ježek software nemusela kvůli chybě v zákonu platit pojistné na sociální zabezpečení za rok 2007. Podle Šimerky je tak tento případ uzavřen. Stát tak zřejmě nebude muset firmám vracet desítky miliard korun, které po něm požadují.
O vrácení peněz za sporné období dosud požádala i řada dalších firem a obcí. Mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka dnes ČTK řekl, že ke konci února o vrácení peněz požádalo 7108 subjektů, celkem požadují 17,29 miliardy korun. Celkové požadavky na vrácení peněz by podle některých odhadů mohly přesáhnout 100 miliard korun.
Firma Ježek software u soudu poukázala na to, že ze zákona vypadla pasáž určující vyměřovací základ; podle ní proto nebylo z čeho vypočítat výši pojistného. Podle NSS se však vyměřovací základ dal vyvodit z jiných ustanovení zákona.
Podle Šimerky nyní budou okresní správy sociálního zabezpečení všechny žádosti o vrácení pojistného za první polovinu roku 2007 postupně zamítat, stejně bude v případě odvolání následně postupovat ČSSZ. "Uvítali bychom, kdyby zaměstnavatelé vzali žádosti sami zpět," uvedl Šimerka. "Ušetří náklady a okresním správám sociálního zabezpečení ubude administrativa," vysvětlil.
Předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner uvedl, že konfederace svým členům již nedoporučí podávání dalších žádostí o vrácení peněz; případné stažení dosavadních žádostí však nechá na jejich rozhodnutí. Podobný názor prezentovali i zástupci Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory.
Šimerka se kvůli vzniklé situaci s představiteli podnikatelů a zaměstnavatelů sešel již v lednu. "Chtěl bych jim poděkovat, že v té situaci, která byla až do konce minulého týdne nejistá, zachovali velmi zdrženlivý a uvážlivý postup," uvedl ministr; počet žádostí o vrácení peněz po lednové schůzce rostl jen velmi pozvolna.
Za vzniklou situaci se ministr rovněž omluvil zaměstnavatelům, které nedostatek v zákonu uvedl v omyl. Samo ministerstvo však podle Šimerky za chybu nemůže. "Neshledal jsem, že by tu situaci zavinil některý konkrétní úředník," prohlásil Šimerka. Chyba v zákoně podle něj vznikla kvůli nedostatkům legislativního procesu při projednávání normy v parlamentu. "Naše legislativa je velmi košatá, často se mění a to je pravý viník určitých pochybností, které vznikly," míní Šimerka. "Je to určité memento pro všechny účastníky legislativního procesu," dodal.

ČTK

 


 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz