» Aktuality

SNĚMOVNA SCHVÁLILA ZPŘÍSNĚNÍ PRAVIDEL ZAMĚSTNÁVÁNÍ POSTIŽENÝCH

Praha 10. března (ČTK) - Zaměstnavatelé by v budoucnu neměli mít možnost pobírat státní příspěvky na zaměstnávání postižených za tu část platu, kterou jim vyplácejí v benefitech. Novelu zákona o zaměstnanosti v tomto smyslu dnes ve zrychleném řízení schválila sněmovna. Nyní ji dostane k posouzení Senát.


Někteří zaměstnavatelé podle autorů novely nutí handicapované pracovníky podepisovat nevýhodné pracovní smlouvy. Část mzdy jim pak vyplácejí prostřednictvím benefitů, například formou poukázek na masáže a podobně.
"Musí odebírat například poukázky na různé služby, jako jsou lázně nebo masáže, přitom je nemohou využívat, ať už ze zdravotních důvodů nebo kvůli velké vzdálenosti či chybějící bezbariérovosti," odůvodnila návrh jedna z jeho autorek Vladimíra Lesenská (ČSSD).
Proto by měli zaměstnavatelé dostávat státní příspěvek pouze na tu část platu, kterou vyplatí v penězích. Nyní zaměstnavatelé pobírají 8000 korun na postiženého bez ohledu na to, kolik mu za práci zaplatí.
"Vzhledem k tomu, že mzda zaměstnanců je plně nebo částečně refundována v penězích, je žádoucí zabezpečit, aby i zaměstnancům byla mzda poskytována v penězích, aby nebyli odměňováni výrobky, které nepotřebují," dodala Lesenská.
Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy jsou v Česku stovky firem, které takto s invalidními zaměstnanci zacházejí. "Oni třeba někdy napíšou, že mu zaplatili, ale pak po něm vyžadují platby za nějaké kvazikurzy a ten člověk dostává menší mzdu," řekl dříve ČTK Krása.
Pokud návrh zákona projde Senátem a podepíše jej prezident, měl by začít platit od 1. července 2010.
ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz