» Aktuality

NA ZAČÁTKU ROKU SKONČILY ČTYŘI PĚTINY PORADEN PRO HANDICAPOVANÉ

Praha 10. března (ČTK) - Počet poraden pro zdravotně postižené se prudce snížil. Zatímco ještě loni jich Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) provozovala 74, na počátku letošního roku jich zůstalo pouze 13. Handicapovaným lidem se tak podstatně zmenšila nabídka míst, kde se mohou informovat o novinkách v sociální oblasti a důchodech, popřípadě kam se mohou obrátit pro právní pomoc. Podle NRZP stojí za poklesem počtu poraden nižší dotace od státní správy.


"Ještě loni jsme v oblasti poradenství hospodařili s necelými 17 miliony korun. Letos jsme už museli rozpočet snížit na necelých 10," řekl ČTK předseda NRZP Václav Krása. Od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) však jeho organizace dostala teprve pět milionů. O přiznání dalších peněz vede v současnosti s ministerstvem jednání. MPSV přislíbilo, že v dubnu by mohlo na provoz poskytnout více peněz, uvedl Krása.
NRZP není jedinou neziskovou organizací, kterou krácení dotací na poradny postihlo. Celkem MPSV letos snížilo objem peněz na poradenskou činnost z 280 milionů na 255 milionů korun, tedy asi o devět procent. NRZP ovšem dostala méně o 73 procent. "Naprostá většina služeb NRZP byla v rámci dotačního řízení přesunuta z programu podpory B, tedy služby celostátního a nadregionálního charakteru, do programu podpory A, to jest služby místního a regionálního charakteru. Svou charakteristikou totiž dané služby lépe odpovídají tomuto programu," uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. O potřebnosti a podpoře služby v tomto případě rozhodují krajské úřady, které navrhují výši dotace.
NRZP to pocítila například v Libereckém kraji, kde nebyly na poradny uvolněny z dotací žádné prostředky. Podobně na tom byly údajně její poradny i v Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém a Zlínském kraji. "Pokud v některých krajích služba nebyla podpořena vůbec či v omezené míře, může to znamenat, že služba není v souladu s krajským plánem rozvoje sociálních služeb, potřeby uživatelů dané sociální služby jsou již pokryty jinými poskytovateli či služba ve větší konkurenci regionálních poskytovatelů neobstála," komentuje to Štěpánka Filipová.
S tímto odůvodněním však Krása nesouhlasí. "Poradenství pro osoby se zdravotním postižením je zcela specifické v tom, že kromě znalosti sociálně právní problematiky je nutná znalost práce s lékařskými zprávami," řekl Krása. A bez něj si mnoho zdravotně postižených samo nepomůže. "Musíme si uvědomit, že jsou to lidé, kteří se neumí ve složitém právním prostředí orientovat," dodal.
Na nedostatek práce si zrušené poradny nemohly stěžovat. V roce 2009 poskytly celkem 24.904 poradenských služeb. Z toho bylo 7244 krátkých telefonických informací a 17.660 konzultací, odborných rad a sepsání podání od žádosti, přes odvolání až k soudní žalobě. Obrátilo se na ně celkem 21.257 lidí, z toho 13.493 žen a 7764 mužů.
ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz