» Aktuality

KOVÁŘOVÁ PŘEDSTAVÍ PŘEDBĚŽNÉ TABULKY OHLEDNĚ PLACENÍ VÝŽIVNÉHO

Praha 16. března (ČTK) - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová dnes novinářům představí předběžné tabulky, podle kterých by se v budoucnu mohlo platit výživné. Ministerstvo navrhuje, aby se alimenty vypočítávaly jako procento z příjmu rodiče v závislosti na věku dítěte. Sněmovně však již předložila svůj návrh na úpravu výživného i ČSSD, která požaduje stanovit minimální částku, kterou by otec či matka museli na svého potomka přispívat.


Podle dřívějšího vyjádření Kovářové by rodič, který nemá dítě v péči, mohl platit na nejmenší děti 16 procent, na vysokoškoláka 22 procent ze svého platu. Výživné by přitom nebylo omezeno žádnou minimální ani maximální hranicí. Rodiče by pak měli mít možnost dovolání k Nejvyššímu soudu, pokud by s vyměřenými alimenty nesouhlasili. Tabulky připravené ministerstvem se nyní mají podrobit připomínkovému řízení, do konce mandátu je pak Kovářová plánuje předložit vládě.
Podle návrhu ČSSD by rodič platil nejméně 1400 korun měsíčně na dítě do šesti let věku a 1680 na staršího potomka. Sazby jsou odstupňované podle výše výdělku rodiče, ti nejbohatší by na výživném zaplatili 13.200 korun na dítě měsíčně. Sociální demokraté také navrhují takzvané náhradní výživné.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz