» Aktuality

VLÁDA POSOUDÍ NÁVRH, JAK FINANCOVAT ČÁST DŮCHODOVÉ REFORMY

Praha 19. srpna (ČTK) - Vláda by měla posoudit novelu zákona, která umožní používat peníze z privatizace a dividendy ze státních podniků na důchody. Autory návrhu jsou ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a poslanec ODS Marek Benda. Kalousek médiím už dříve řekl, že díky novele by se už příští rok mohlo využít 15 miliard korun z dividend na posílení penzijního účtu.


Přijetí novely zákona by v praxi znamenalo, že všechny peníze, které stát získá z jím ovládaných firem, ať už jde o dividendy nebo privatizační výnosy, se budou moci utratit jen za důchody. Novela nejenže umožňuje použít dividendy na důchody, ale současně sníží počet takzvaných titulů umožňujících použití privatizačních prostředků.
V praxi jde o to, že se seškrtá počet situací, ve kterých je možné platit výdaje z peněz získaných při privatizaci. Poslanci si od toho slibují, že na účtech pak zůstane více finančních prostředků, které budou moci na důchody použít.
Pokud se vláda k návrhu vyjádří kladně, sněmovna by o něm mohla rozhodnout ještě na srpnové schůzi. Rychlost, s jakou předloha projde vládou a parlamentem, totiž ovlivní podobu státního rozpočtu na příští rok. Ten smí být sestavován pouze podle platné legislativy.
Kalousek musí sněmovně předložit návrh rozpočtu nejpozději 30. září.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz