» Aktuality

ÚŘAD PRÁCE PROPUSTIL OD DUBNA STOVKY ZAMĚSTNANCŮ, DALŠÍ TO ČEKÁ

Praha 22. srpna (ČTK) - Centrální Úřad práce (ÚP ČR), který vznikl počátkem dubna, dal za první čtyři měsíce své existence výpověď 535 zaměstnancům. Další například odešli ve zkušební době či na vlastní žádost; 174 zaměstnanců pak úřad hodlá propustit v nejbližší době. Vyplývá to z vyjádření tiskového mluvčího ÚP ČR Jiřího Reichla. Zaměstnanci úřadu si přitom stěžují, že svou práci nestíhají.


"K 1. dubnu bylo evidováno 8493 systemizovaných míst, k 1. 8. 2011 jich je 7493," sdělil ČTK Reichl. Od počátku dubna bylo zrušeno 340 neobsazených míst a pracovní poměr byl výpovědí ukončen s 535 zaměstnanci. "U ostatních zaměstnanců byl pracovní poměr ukončen jiným způsobem," uvedl Reichl. Šlo například o ukončení ve zkušební době, o uplynutí pracovního poměru na dobu určitou či o odchod na vlastní žádost.
V současné době podle Reichla probíhá další optimalizace počtu pracovních míst, a to zejména s ohledem na rušení ekonomických středisek u bývalých okresních úřadů práce. "Plánovaný maximální počet ukončených pracovních poměrů formou výpovědi ze strany zaměstnavatele je 174," dodal Reichl.
Mnozí zaměstnanců Úřadu práce přitom poukazují na to, že jim prudce přibylo práce, a stěžují si na přepracovanost. "Již teď jsou obrovské problémy se zastupitelností, protože s odcházejícími zaměstnanci neodchází jejich práce. Navíc je většina lidí na pokraji svých psychických a fyzických sil," citoval server iDnes.cz prohlášení pracovníků litoměřické pobočky. Prohlášení zaměstnanci Úřadů práce uveřejnili i na blogu Úředníci proti reformám.
Kritizují zde mimo jiné skutečnost, že prudce stoupá počet ředitelů jednotlivých poboček. "Od 1. 4. 2011 jen v našem okrese vzniklo pět kontaktních pracovišť (KoP)," píšou. V čele každého KoP je ředitel/ka, každé KoP má referáty a v jejich čele vedoucího. Jistě si umíte představit současný počet všech ředitelů namísto 77 v celé republice (původní počet úřadů práce před jejich sloučením pod centrální ÚP ČR - pozn. red.), dodávají.
Podle Reichla byl přitom počet vedoucích pracovníků v rámci Úřadu práce snížen o více než 110.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz