» Aktuality

MFD: MPSV CHCE ZAKÁZAT UMISŤOVÁNÍ BATOLAT DO KOJENECKÝCH ÚSTAVŮ

Praha 24. srpna (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) plánuje zakázat umisťování batolat do kojeneckých ústavů. O děti ve věku do tří let, které žijí v problémových rodinách, by se starali pěstouni, nebo by rodičům s výchovou pomohl asistent. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle listu by toto opatření mohlo vést k zániku kojeneckých ústavů.


Vloni tato zařízení přijala asi 2000 batolat, což bylo nejvíce od roku 1998.
"Když už dítě musí kvůli vlastnímu bezpečí z rodiny pryč, půjde do pěstounské péče," řekl ředitel odboru rodiny a dávkových systémů ministerstva Miloslav Macela. Kojenecké ústavy by tak nahradila terénní pomoc přímo v rodině nebo pěstouni. "Během několika málo let chceme vytvořit systém péče, díky níž bychom problémy matek a otců řešili a dítě zůstalo doma. To má mít přednost před umístěním kojence do ústavu," uvedl Macela.
Podle MfD ministerstvo muselo před několika dny zasáhnout v případu matky, jejíž dítě chtěli sociální pracovníci poslat do kojeneckého ústavu kvůli tomu, že neumělo jíst tuhou stravu. Matka dostala asistenta a desetiměsíční chlapec mohl zůstat doma. Aby se podobné případy neopakovaly, chce MPSV umisťování dětí do tří let do podobných zařízení zakázat.
Podle Macely k zákazu kojeneckých ústavů vyzvala Česko mezinárodní organizace UNICEF, která zastupuje práva dětí, dalším důvodem k tomuto kroku byl fakt, že v prvních měsících života kojence se vytvářejí nervové spoje, které ovládají emoce. "Nevzniknou, pokud dítě nemá jednu blízkou osobu. Je to nevratné poškození," řekl Macela. V dospělosti může být takový člověk apatičtější a hůře projevuje city.
Kojenecké ústavy v tehdejším Československu prosadil v padesátých letech bývalý komunistický prezident Klement Gottwald. Kdysi fungovaly i na Slovensku, ale to je už před lety zavřelo jako většina vyspělých zemí. Podle MfD je tak Česko v péči o děti v Evropě ojedinělé a zůstává na stejné úrovni jako některé země bývalého Sovětského svazu. Lidé z kojeneckých ústavů však jsou přesvědčení, že jejich péče není špatná.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz