» Aktuality

FIRMY MOHOU MÍSTO ŠKOLKY ZŘIZOVAT DĚTSKOU SKUPINU, JE TO SNAZŠÍ

Firmy a úřady mohou nyní zřizovat takzvané dětské skupiny, kde se bude pečovat o potomky zaměstnanců. Novinku dnes představilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), které od července zřídilo ve své budově první zařízení tohoto typu. Dětské skupiny jsou určené pro menší počet dětí, pravidla pro jejich zřízení jsou mírnější než u školek.


Novinářům to řekl 23.8. ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Náklady na zřízení budou odečitatelné z daní.
"Já to beru především jako výzvu těm zaměstnavatelům... výzvu, že mohou kopírovat, podívat se, jakým způsobem to dělá samo ministerstvo," uvedl ministr. Konkrétnější nastavení podmínek se prý bude později řešit legislativně, dětskou skupinu prý ale mohou firmy, úřady, obce nebo neziskové organizace zřizovat už nyní. Kromě toho ministerstvo nově ustanovuje i péči o dítě v domácnosti prostřednictvím chůvy. Ta si bude moci doplnit vzdělání ve zkráceném cyklu.
Podle Lydie Keprové z oddělení rodinné politiky při MPSV je možné zřídit malou skupinu pro nejvýše čtyři děti nebo střední skupinu, kde bude nejvýše 12 předškoláků. Věkově není skupina nijak omezena, ministerstvo ale do své školičky přijímá už od dvou let. Touto věkovou hranicí prý chce ministerstvo ukázat, že dva roky je přiměřená hranice, odkdy už dítě nepotřebuje plnou péči rodičů a může začít navštěvovat jesličky, školku nebo jiné zařízení.
Drábek také upozornil, že hygienické podmínky na zřízení dětské skupiny jsou mírnější než při zřízení školky. Příliš přísné normy jsou totiž jedním z nejčastějších důvodů, které podnikům brání při zřizování firemních mateřinek. Zřizovatel musí zajistit například zahradu o určité velikosti. Personál ale i nyní musí mít zdravotnické, pedagogické nebo sociální vzdělání.
Samo ministerstvo zřídilo dětskou skupinu pro zhruba osm dětí, v přízemí úřadu mají děti šatnu, sociální zařízení, hernu a místnost na spaní. Ve školičce se nevaří, děti si přinášejí jídlo z domova. Rodiče z řad zaměstnanců ministerstva platí měsíčně 2000 korun, při krátkodobém pobytu pak 160 korun za den.
Změnami chce úřad umožnit rodičům snazší návrat do práce. V současnosti totiž mnoho rodičů nemá děti kam dát, obecní školky jsou přeplněné a soukromá zařízení drahá. Ačkoliv se města snaží dříve zrušené školky obnovovat, kapacity současnému babyboomu nestačí.
Součástí takzvaného prorodinného balíčku, který by měl platit od ledna 2013, jsou také další alternativní formy péče o děti. Na plánu spolupracuje ministerstvo školství, zdravotnictví, financí a průmyslu.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz