» Aktuality

VÝBOR DOPORUČIL SNĚMOVNĚ SCHVÁLIT VLÁDNÍ DŮCHODOVOU REFORMU

Praha 24. srpna (ČTK) - Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil sněmovně, aby schválila vládní důchodovou reformu. Doporučil do ní vložit některé technické změny, které mění například proces přeměny dosavadních penzijních fondů na penzijní společnosti. Proti reformě vystoupili ve výboru sociální demokraté, kteří ji navrhli zamítnout, tento návrh ale neprošel. Reforma počítá kromě jiného s tzv. druhým pilířem, tedy spořením v důchodových fondech.


Vládní reformu důchodů tvoří celkem tři zákony. První z nich, zákon o důchodovém spoření, upravuje vyvedení části peněz z penzijního systému na spoření v důchodových fondech. Penzijní společnosti budou muset spravovat tyto peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém. Druhý zákon upravuje doplňkové penzijní spoření, které bude tvořit třetí pilíř. Třetí zákon mění dosavadní zákony v souvislosti s přijetím předchozích dvou předloh.
Poslanec Alfréd Michalík (ČSSD) prohlásil, že dosavadní průběžný systém funguje už 130 let, je vyzkoušený a místo toho, aby stát hledal cesty ke zvýšení zdrojů, tak mu spíše "pouští žilou" tím, že odvádí peníze do druhého pilíře. Jeho stranický kolega Václav Votava označil druhý pilíř za zbytečný, protože již dnes funguje penzijní připojištění.
Nelíbilo se mu také, že obdržel pozměňovací návrhy k vládním předlohám až dnes ráno. Navrhl proto jednání přerušit a hlasovat o nich na dalším jednání výboru. Předseda výboru Pavel Suchánek (ODS) mu ale odporoval s tím, že návrhy byly k dispozici na výboru týden a poslanci měli možnost se s nimi seznámit.
Petr Braný (KSČM) poukazoval na vysoké transakční náklady na druhý pilíř. Řekl také, že návrh neřeší problém s odvody samostatně výdělečně činných osob, tedy hlavně podnikatelů.
Naopak poslanec vládní ODS Michal Doktor tvrdí, že je potřebné spustit další možnost spoření si na stáří. Podle jeho názoru však není spoření si na důchod jedinou správnou přípravou. "Rodina, obezřetné investování, nakládání s zdroji, které jsem vytvořil, diverzifikace, rozkládání rizik," popsal. "Prostě spoření na důchod nemůže být jediný způsob, jak se chystám na stáří," řekl ČTK.
Vláda počítá s tím, že po transformaci důchodového systému zůstane i penzijní připojištění, které by mělo tvořit vedle nového pilíře a současného státního průběžného důchodového systému třetí pilíř systému penzí. Toto připojištění upravuje návrh zákona o doplňkovém penzijním spoření. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) již dříve upozornil, že toto připojištění bude zdrojem pouze doplňkových příjmů.
Lidé, kteří si budou spořit minimálně 300 korun, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun. Nad třistakorunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 korun.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz