» Aktuality

SNĚMOVNÍ SOCIÁLNÍ VÝBOR NEVYDAL DOPORUČENÍ K DŮCHODOVÉ REFORMĚ

Praha 25. srpna (ČTK) - Sněmovní výbor pro sociální politiku na svém dnešním jednání nevydal žádné doporučení sněmovně, jak má naložit s vládní důchodovou reformou. Poslancům vadilo, že potřebné podklady včetně pozměňovacích návrhů dostali pozdě. Jednání o reformě proto ukončili. Předseda výboru Martin Vacek (VV) označil komunikaci ministerstva financí za maximálně nedostatečnou. Vacek ČTK řekl, že ministerstvo financí mělo připravit návrh k projednávání jak do výboru pro sociální politiku, tak do rozpočtového výboru.


"A oni ty materiály dodali pouze do rozpočtového výboru," uvedl. "My jsme dostali komplexní pozměňovací návrh v podstatě během včerejšího (středečního) odpoledne. A k tomu spoustu dalších pozměňovacích návrhů a to není možné seriózně projednat," řekl ČTK člen výboru Roman Sklenák (ČSSD).
Vládní reformu důchodů tvoří celkem tři zákony. První z nich, zákon o důchodovém spoření, upravuje vyvedení části peněz z penzijního systému na spoření v důchodových fondech. Spravovat je budou penzijní společnosti. Druhý zákon upravuje doplňkové penzijní spoření, které bude tvořit třetí pilíř. Třetí zákon mění dosavadní zákony v souvislosti s přijetím předchozích dvou předloh.
Výbor v přijatých usneseních k předloženým zákonům konstatuje, že vzhledem k tomu, že nebyl informován o nutných úpravách ze strany předkladatele, ukončuje projednávání předložených návrhů bez stanoviska. Hlasovali pro to všichni poslanci ve výboru napříč politickým spektrem. Naproti tomu hlasy koaličních poslanců výbor neschválil návrh na zamítnutí reformy, který vznesla poslankyně a někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) s poslancem KSČM Miroslavem Opálkou.
Náměstek ministra financí Ladislav Minčič, který dnes ministerstvo ve výboru zastupoval, se domnívá, že jde o nedorozumění a o problém související s komunikací v rámci legislativního procesu. Jak řekl ČTK, bude muset dnešní rozhodnutí výboru analyzovat a odvodit z něj závěry. "Teď to vnímám jako nedorozumění a obecný apel na zlepšení kvality komunikace," řekl ČTK.
Na dnešním jednání zazněla stejně jako při předchozích projednáváních kritika ze strany levice. Například poslanec Opálka označil za diskriminační, že stát bude přispívat lidem v doplňkovém penzijním spoření jen od určité částky, kterou si budou spořit. Poslankyně Emmerová prohlásila, že "vše je spíchnuté horkou jehlou" a reforma je nespravedlivá, protože podle jejího názoru znevýhodňuje lidi, kteří měli většinu života nižší příjmy.
Důchodovou reformou se ve středu zabýval i sněmovní rozpočtový výbor, který ji doporučil schválit i s pozměňovacími návrhy.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz