» Aktuality

MFD: PODLE POSLANCŮ BY KARTA NA PENZI NEMĚLA BÝT POVINNÁ

Praha 27. srpna (ČTK) - Poslanci ze sociálního výboru se shodli, že takzvaná důchodová karta, na kterou má seniorům podle plánu ministerstva práce a sociálních věcí už za rok a půl chodit penze, nebude povinná pro všechny. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Podle poslanců budou moci kartu odmítnout také lidé na rodičovské či nezaměstnaní. Plán na povinné vyplácení důchodů přes bankovní karty vzbudil tento týden vlnu nevole, vystoupil proti němu například premiér Petr Nečas (ODS).


Karta má zůstat povinná je pro lidi, kteří berou příspěvek v hmotné nouzi a tyto dávky zneužívali. Tito lidé už dnes nedostávají dávky ve formě peněz, nýbrž poukázek, za které si nemohou koupit alkohol, cigarety ani kredity do hracích automatů. Všichni ostatní si budou moci vybrat a kartu při převzetí odmítnout. Peníze si pak budou moci nechat za poplatek posílat poštou domů.
"Pokud bude splněna podmínka, že karta bude dobrovolná, tak nemáme problém zvednout ruku pro," řekla poslankyně za ODS Lenka Kohoutová.
Poslankyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová však namítla, že nikdo nemůže slíbit, že po nějaké době stát nezavede karty jako povinné. O dalších podrobnostech bude výbor jednat v úterý.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz