» Aktuality

VLÁDNÍ DŮCHODOVOU REFORMU SNĚMOVNA ZŘEJMĚ POZMĚNÍ JEN MÍRNĚ

Praha 30. srpna (ČTK) - Vládní důchodovou reformu sněmovna zřejmě pozmění jen mírně. Rozhodovat o ní bude nejdříve v pátek. Opozice se opět pokusí všechny tři reformní zákony zamítnout. Navrhla to ČSSD při dnešním druhém kole projednávání. Reforma má především umožnit vyvedení části peněz ze solidárního penzijního systému na individuální spoření v důchodových fondech, tedy takzvaný druhý pilíř důchodového systému.


Prvním má zůstat současné průběžné financování důchodů státem, třetím pak nynější doplňkové penzijní spoření.
"Druhý pilíř je zcela nadbytečný, vyvádění peněz je zcela nepřijatelné," tlumočil výhrady sociální demokracie její poslanec Václav Votava. Sociální demokraté argumentovali také peticemi proti reformě, proti níž před prázdninami protestovali odboráři. Výhrady proti druhému pilíři měli i zaměstnavatelé. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale navrženou reformu hájil jako promyšlenou. Argumentoval tím, že střadatelé o své vklady do penzijních společností nepřijdou ani v případě jejich krachu.
Sněmovní rozpočtový výbor navrhl v reformě rozšířit proces přeměny dosavadních penzijních fondů na penzijní společnosti. Poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09) pak navrhla v návaznosti na červnový verdikt Soudního dvoru Evropské unie, aby bylo ze zákona obecně vyloučeno další dorovnávání takzvaných slovenských důchodů. Týkalo by se to lidí, kteří pracovali v době Československa na Slovensku a dnes kvůli tomu dostávají nižší penzi. Podle evropského soudu je to diskriminační vůči lidem z ostatních států sedmadvacítky.
Lidé nad 35 let se budou moci podle návrhu reformy rozhodnout, zda z pojistného odváděného státu vyvedou tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého. Penzijní společnosti budou muset spravovat jejich peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém. Systém má začít fungovat od roku 2013.
Penzijní připojištění by mělo být podle představ vlády pouze zdrojem doplňkových příjmů. Lidé, kteří si budou spořit minimálně 300 korun, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun. Nad třistakorunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 korun. Účastníci penzijního připojištění by tak mohli získat od státu až 2760 Kč ročně, ovšem pokud si budou spořit tisícikorunu měsíčně.
Češi si ovšem podle posledních údajů z konce června na penzijní připojištění ukládají stále méně peněz. Průměrný měsíční příspěvek účastníka v prvním pololetí klesl na 428 korun z předloňských 444 korun. Na penzi si na konci letošního června spořilo 4,57 milionu lidí, o 24.000 méně než na konci roku 2010.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz