» Aktuality

POLICIE NASADÍ NA HLÍDÁNÍ SEVEROČESKÝCH DEMONSTRACÍ PŘES 300 LIDÍ

Ústí nad Labem 1. září (ČTK) - Víkendové demonstrace ve Šluknovském výběžku bude hlídat nejméně 300 policistů, oznámila dnes policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Kromě pátečního mítinku se ve Varnsdorfu čeká i možný nepovolený pochod neonacistů. Podle policie není vyloučeno, že se budou opakovat výtržnosti z minulého týdne. Pachatele rasistických trestných činů prý čeká tvrdý zásah.


Policie zřejmě zopakuje mechanismus, kterým strážila demonstrace už minulý týden. Příjezdy do města by měli hlídat policisté, kteří budou zabavovat zbraně a další nebezpečné předměty. V ulicích potom bude krajská pořádková jednotka a pražské posily společně s antikonfliktním týmem a městskými strážníky.
Minulý týden policie nasadila přes 200 svých příslušníků, ale kvůli souběhu demonstrací se z Varnsdorfu do Rumburku dostali těžkooděnci poměrně pozdě, takže pochodující tisícihlavý dav hlídal dlouhou dobu jen vrtulník. Ten by měl nad Šluknovským výběžkem létat i tento víkend. Minulý týden dav házel předměty na domy obývané Romy a nejradikálnější část se snažila vyprovokovat potyčku.
Počty policistů zatím daleko převyšují očekávané počty demonstrantů. Oficiálně ohlášený je totiž jen páteční mítink, který na varnsdorfské náměstí E. Beneše svolal Lukáš Kohout, známý jako falešný asistent bývalého poslance Jana Kavana. V oznámení uvedl, že akce by se mělo zúčastnit 50 lidí. "Nemůžeme vyloučit, že účast na shromáždění bude mnohem větší a že během něho může dojít k narušení veřejného pořádku nebo k páchání trestných činů s rasovým podtextem," uvedla Hrubešová.
Více se radnice obává soboty, kdy se má v šestnáctitisícovém městě konat neohlášený pochod nacionalistů. Pozvánku začalo šířit neonacistům blízké sdružení Svobodná mládež, které se od ní ovšem později distancovalo. Leták je však k vidění i na dalších webech pravicových radikálů. Policie prý počítá i s hlídáním této akce.
"Proti pachatelům závažných trestných činů, a to zejména s rasovým podtextem, jsme připraveni okamžitě nekompromisně zasáhnout. Shromáždění budou monitorovat policisté s videokamerami a ti předají vyšetřovatelům potřebné důkazy pro obvinění pachatelů," dodala policejní mluvčí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz