» Aktuality

VÝSTAVA V TURNOVSKÉM MUZEU UKÁŽE, JAK SE ODÍVALI ROMOVÉ

Turnov 1. září (ČTK) - Příležitost seznámit se s tím, jak se odívali Romové a jak ovlivnili i dnešní módní trendy, budou mít návštěvníci Muzea Českého ráje v Turnově. Výstava s názvem S'oda pre tute?!/Co to máš na sobě?! věnovaná romským oděvům, šperkům a doplňkům se pro ně otevře 15. září. V Turnově se uskuteční jako součást Festivalu romské kultury. Lidé si ji budou moci prohlédnout až do konce října, řekla dnes novinářům kurátorka Lenka Tvrzníková.


Výstava představí širokou škálu oděvů - od indického sárí, přes oděvy Romů z východní a střední Evropy až po to, co nosili ve slunném Španělsku. "Tam budou vidět tradiční oděvy, které máme spjaté s cikánskou taneční historií, to znamená rozevláté volány a španělský oděv tanečnic," popsala kurátorka. K vidění bude i řada doplňků: šperky, klobouky, dýmky či ozdoby do vlasů.
Výstava své návštěvníky postupně přivede do dnešní doby. "Chronologicky se dostaneme až do současnosti a nejen do vlivu západního oděvu na oděv romský, ale i obráceně, protože i cikánské motivy se dostaly do západního odívání moderní doby," dodala Tvrzníková. Lidé se na výstavě například dozvědí, jak se svým oděvem odlišoval vajda, tedy ústřední představitel romské komunity, nebo jak podle oděvu poznají olašského Roma.
Festival romské kultury se ale v Turnově neomezí zdaleka jen na výstavu o odívání. V Kamenářském domě se 17. září v areálu muzea uskuteční workshop romských řemesel a také výtvarná dílna, kde se budou vyrábět papírové květiny do vlasů. Návštěvníky čeká také předčítání romských pohádek nebo koncert, na němž se představí Mário Bihári a Bachtale Apsa. Ve čtvrtek 22. září mohou zájemci o romské odívání navštívit ještě přednášku romistky Ivy Hlaváčkové.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz