» Aktuality

ŠKOLÁKY VE VARNSDORFU BUDOU HLÍDAT TI, KTEŘÍ POBÍRAJÍ DÁVKY

Varnsdorf (Děčínsko) 5. září (ČTK) - Varnsdorf připravuje opatření, jak zajistit klid v ulicích. Bezpečnou cestu do školy by měli zajišťovat každý den čtyři lidé, kteří chtějí vyšší sociální dávky, řekla ČTK mluvčí radnice Romana Macová. Na příštím jednání zastupitelstva chce rada města navíc předložit návrh vyhlášky, která zakáže popíjení alkoholu a vysedávání na veřejných prostranstvích. Lepší výbavy se má dočkat i městská policie, která bude mít novou služebnu hned naproti Romy obývané ubytovně Sport.


Po zajištění bezpečné cesty dětí do škol volají místní už delší dobu, jejich děti jsou prý po cestě často okrádány. "Od zítřejšího rána máme k dispozici čtyři lidi z veřejné služby, kteří budou označeni vestami s nápisem 'dozor dětí'. Problematické lokality budou hlídat ráno a potom od 11 do 14 hodin," řekla ČTK Macová. Takzvaná veřejná služba je dobrovolnická práce, kterou pod jednotlivými městskými úřady vykonávají příjemci sociálních dávek; za 20 odpracovaných hodin měsíčně dostanou 1106 korun, za 30 potom 1658 korun.
Pro další opatření hledalo šestnáctitisícové severočeské město inspiraci v Litvínově. Městské strážníky plánuje vybavit mikrokamerami a zřídit jim služebnu hned naproti ubytovně Sport, asi nejproblémovější lokalitě města. Hned na příští zastupitelstvo navíc přinesou radní návrh vyhlášky, která omezí popíjení alkoholu na veřejnosti i vysedávání na veřejných prostranstvích.
Na celkové zlepšení vyhrocené nálady mezi bílou majoritou a Romy ale tak jednoduchá opatření nejsou. Vedení radnice proto slibuje alespoň intenzivnější diskusi s občany, navíc prý chce lidi propříště odradit od toho, aby pochodovali po městě společně s pravicovými extremisty. K tomu je prý žene zoufalství z dlouho neřešených problémů. "Proti sobě stojí lidé, kteří by při stanovení a přijetí normálních životních zásad mohli žít vedle sebe jako sousedé," prohlásila Macová.
Napětí v oblasti Lužických hor se stupňuje od začátku roku, do oblasti se sestěhovávají Romové z jiných částí Česka a kriminalita výrazně roste. Události nabraly rychlý spád během srpna; nejprve zaútočilo pět Romů mačetami na hosty jednoho z barů v Novém Boru, o čtrnáct dnů pak napadlo v Rumburku až 20 Romů menší skupinku Čechů; policie útok klasifikovala jako rasistický.
Reakcí byly klidné pochody proti násilí, ty ale brzy přešly v demonstrace namířené proti Romům, kterých využívají ke zviditelnění nacionalisté i odsouzení podvodníci. K nim se přidávají po stovkách i místní občané a když jim policie brání jít si vyřídit účty, vnímají to jako další příkoří, kterému jsou vystaveni.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz