» Aktuality

SNĚMOVNA SCHVÁLILA REFORMNÍ ZÁKON O ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH

Praha 7. září (ČTK) - Sněmovna dnes schválila navzdory odporu opozice návrh zákona o zdravotních službách, který vymezuje podmínky poskytování zdravotní péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Jeden z vládních reformních zákonů přestál návrh KSČM na zamítnutí a míří do Senátu.


Předloha upravuje práva a povinnosti poskytovatelů péče, zdravotníků i pacientů. Nyní má pacient podle předkladatelů velmi omezená práva rozhodovat o tom, která péče mu má být poskytnuta. Nároky pacientů jsou podle současných zákonů navíc těžko vymahatelné. Kritici ale tvrdí, že předloha práva pacientů naopak omezuje.
Zákon podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nahradí zastaralé právní úpravy. Stínový ministr ČSSD David Rath však poukazoval na to, že předlohy zbytečně mění zavedenou terminologii a nastane chaos. Místo zdravotní péče zavádí zdravotní služby. "Poskytovatelky služeb jsou i pracovnice vykřičených domů," podotkl Rath. Zákon podle něho například umožní omezit práva pacientů na návštěvy příbuzných v nemocnici. Heger odpověděl Rathovi, že obdivuje jeho rétoriku, neměl by však vyvolávat strach. Nemocnice mohou návštěvy regulovat svými řády podle něho už nyní. Příměr s vykřičenými domy označil Heger za trapný.
Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika jde zákon proti zájmům lidí. Jakmile to bude možné, komunisté se zasadí o jeho úpravy, řekl.
Poslanci v předloze provedli několik změn. Například lidé, kteří podají stížnost na lékařskou péči, by měli právo znát jméno osoby, která stížnost posuzuje. Z návrhu naopak vypadla pravomoc České lékařské komory kontrolovat poskytovatele péče a vstupovat do dokumentace pacienta bez jeho souhlasu. U léčby lidí s psychickými potížemi bude dávána přednost domácímu nebo komunitnímu prostředí. Ministerstvo zdravotnictví bude mít pravomoc vydat vyhlášku, která uvede, ve kterých obcích může být výdejna léčiv a ve kterých ne.
Všichni soukromí lékaři budou muset žádat úřady o novou registraci. Rath to označil za "obludnou buzeraci". Heger ale uvedl, že lékaři budou mít záruku, že když dodají velmi omezené množství informací, registraci dostanou.
Poslanec Jan Čechlovský (ODS) stáhl za předkladatele poslanecký návrh, podle kterého by přešly dětské domovy pro děti do tří let z ministerstva zdravotnictví pod ministerstvo práce a sociálních věcí. Autoři se podle něho myšlenky nevzdávají, v této předloze by však prý mohlo jednat o nepřípustný přílepek.
Pacient získá předlohou například právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které mu mají být poskytnuty. Předloha zavede institut dříve vysloveného přání; pacient bude moci určit, za jakých okolností chce být léčen. Dokument bude platit pět let.
V Národním registru poskytovatelů lidé najdou všechny údaje o poskytovatelích zdravotních služeb. Všechny subjekty budou mít v provozování zdravotnických zařízení rovné podmínky. Předloha také upravuje dobrovolné hodnocení kvality zdravotních služeb.
Návrh zdůrazňuje kvalitu služeb a bezpečí pacienta. Zavádí různé sankce vůči poskytovatelům péče; současná úprava správní delikty nevymezuje a nestanoví výši pokut. Podle opozice jsou ale příliš vysoké, i ve statisících korun. Nově bude hrozit podle předlohy až milionová pokuta lidem, kteří by poskytovali zdravotní služby bez oprávnění. Sankce by hrozila i lidem, kteří by asistovali při domácích porodech.
Předloha si vyžádá náklady řádově v desítkách milionů korun ze státního rozpočtu. Například 80 milionů budou stát podle odhadů různé nově zaváděné registry. Podle opozice jde o vyhozené peníze, protože takové registry již existují. Na kraje výslovně přejde odpovědnost za lékařskou službu první pomoci a nově za prohlídky těl lidí, kteří zemřeli mimo zdravotnická zařízení. Kraje na to budou chtít podle ministerstva peníze od státu, a to kolem 20 milionů korun ročně.
Očekává se, že by levicový Senát předlohu stejně jako další vládní reformní zákony mohl do dolní komory vrátit. Koalice by ale neměla mít problém stanovisko horní komory přehlasovat.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz