» Aktuality

ZAVEDENÍ EXEKUCE DÁVKY NA ŽIVOBYTÍ MÁ VE SNĚMOVNĚ ŠANCI

Praha 8. září (ČTK) - Sněmovna možná schválí předlohu, podle které by dávka na živobytí měla podléhat exekuci a dlužníci by také měli mít možnost podepsat na tuto dávku s úřady dohodu o srážkách. Po sociálním výboru novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi podpořil ústavně právní výbor. Cílem je dle autorek Ivany Řápkové a Lenky Kohotouvé zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky.


Předkladatelky poukazují na praxi, kdy lidem vznikne nárok na dávku, ale nezaplacené pokuty uložené kvůli přestupkům a různé dlužné poplatky z ní neuhradí. Lidem by podle předlohy zůstalo po srážkách existenční minimum, které nyní činí 2020 korun. Pokud by brali dávky za celou rodinu, zbylo by mu podle pozměňovacího návrhu sociálního výboru existenční minimum vypočítané pro všechny její členy.
Podle Řápkové je nutné zvýšit odpovědnost příjemců dávek a zamezit situacím, kdy lidé sociální systém zneužívají. Kohoutová již dříve zdůraznila, že lidé by neměli mít možnost pobírat dávky a neplatit dluhy. Návrh je podle ní ve shodě s koaliční smlouvou.
Poslanci ODS chtějí ve sněmovně jednat i o právní úpravě sociálního bydlení a vázání poskytování dávek na plnění povinné školní docházky dětí. Poukazují přitom na problémy s nepřizpůsobivými lidmi na Šluknovsku. Nejde podle nich o národnostní, ale o sociální problém.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz