» Aktuality

ŠIMŮNKOVÁ VYZVALA OBČANY ŠLUKNOVSKA,ABY NEDALI PROSTOR EXTREMISMU

Praha 9. září (ČTK) - Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková dnes požádala obyvatele Šluknovska, aby nepřistupovali na argumenty extremistů a zvážili svou účast na jejich akcích. V tiskovém prohlášení také uvedla, že sobotní dění na severu Čech, kde se chystají protiromské demonstrace organizované Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), bude na místě sledovat. Nadace Michaela Kocába, předchůdce Šimůnkové, však uvedla, že situace na Šluknovsku je důsledkem nesystémového přístupu vlády k integraci Romů.


"Prosím všechny občany, aby svou účast na demonstracích této strany důkladně zvážili," uvedla Šimůnková. Obyvatelé Šluknovska by podle ní neměli přistupovat na argumentaci extremistů, kteří uplatňují princip kolektivní viny Romů, a dát prostor k řešení problémů státu.
Do obcí na severu Čech byla na sobotu svolána tři shromáždění. DSSS přidala k dříve ohlášenému pochodu v Novém Boru také mítinky ve Varnsdorfu a Rumburku. Ve Šluknovském výběžku budou kvůli demonstracím přítomny stovky policistů.
Šimůnková uvedla, že má pochopení pro obavy občanů z nárůstu kriminality a z prohřešků proti občanskému soužití. Sleduje prý frustraci obyvatel, kteří se musejí vypořádávat s problémy sociálně slabých. "Nemohu ale tolerovat zjevné zneužití těchto problémů extremisty, kteří nenabízejí a ani nemohou nabídnout nic jiného než prázdné fráze a údajně snadná řešení," uvedla. Dodala, že je nutné, aby stát zajistil pořádek a bezpečí pro všechny občany.
Zdůraznila, že ve spolupráci se starosty její úřad pracuje na dlouhodobých řešeních. Dnes se problémem se zástupci Svazu měst a obcí zabýval i premiér Petr Nečas. Bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Kocáb však vládu obvinil, že vyhrocení situace zapříčinila nesystémovým přístupem k romské integraci.
"Podstata problému tkví v dlouhodobém neuplatňování systémových řešení odstraňujících příčiny sociálního vyloučení. Pokud vláda nebude tyto problémy řešit systémově, vyskytne se podobná situace jako na Šluknovsku i na jiných místech České republiky," píše se v petici, kterou chce Nadace Michaela Kocába předložit vládě 14. září. Nadace doporučuje vládě, aby důsledně dodržovala Koncepci romské integrace na období 2010-2013, výrazně omezila možnosti umísťovat děti do zvláštních škol nebo-obnovila preventivní Kampaň proti rasismu a intoleranci. Pod peticí je podepsána také například Amnesty International ČR a Český Helsinský výbor.
Ve Šluknovském výběžku eskalovalo napětí mezi starousedlíky a Romy v polovině srpna. Situace se vyhrotila už na začátku měsíce, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku obyvatel v Rumburku. Místní od té doby už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům, od minulého týdne se k jejich svolávání přidala i extremistická hnutí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz