» Aktuality

VLÁDA FORMALIZUJE FUNKCI NÁRODNÍHO PROTIDROGOVÉHO KOORDINÁTORA

Praha 13. září (ČTK) - Vláda ve středu oficiálně zřídí funkci národního protidrogového koordinátora, neformálně se tak říká výkonnému místopředsedovi Jindřichu Vobořilovi. V návrhu změny statutu Rady pro koordinaci protidrogové politiky předkládaném premiérem Petrem Nečasem (ODS) stojí, že národní protidrogový koordinátor bude odpovídat předsedovi rady, tedy předsedovi vlády, za každodenní koordinaci protidrogové politiky a za činnost sekretariátu rady. Rada také dostane větší kompetence v personálních otázkách.


Návrh statutu váže funkci národního protidrogového koordinátora na funkci výkonného místopředsedy rady. "Toto označení se používá zejména v evropských zemích, ale bylo dosud neformálně používáno také v Česku jako jiný název funkce ředitele sekretariátu rady," stojí v předkládací zprávě, kterou má ČTK k dispozici.
Návrh také zjednodušuje proces zřizování výborů a pracovních skupin rady. Jejich založení nebude muset na návrh rady schvalovat předseda vlády, jak je tomu dosud. Do kompetence rady spadne také schvalování složení výborů a pracovních skupin, včetně jejich předsedy.
Radě předsedá premiér, vedle výkonného místopředsedy v předsednictvu zasedá také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Řadovými členy jsou ministři vnitra Jan Kubice, zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), školství Josef Dobeš (VV), financí Miroslav Kalousek (TOP 09), obrany Alexandr Vondra (ODS), práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Dalšími členy jsou předseda Společnosti pro návykové nemoci ČLS J. E. Purkyně Petr Popov, olomoucký hejtman Martin Tesařík a výkonná ředitelka výkonná ředitelka Asociace nestátních organizací Sylva Majtnerová.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz