» Aktuality

VLÁDA POSOUDÍ NÁVRH NA ZMĚNU FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

Praha 13. září (ČTK) - Vláda se vyjádří zřejmě kladně k senátnímu návrhu zákona na dvouletý odklad přechodu financování sociálních služeb z ministerstva práce a sociálních věcí na kraje. V návrhu stanoviska však kabinet zároveň upozorňuje, že stejnou úpravu obsahuje jedna z novel sociální reformy, kterou poslanci schválili na minulé schůzi. Senátní předlohu projednají ministři ve středu.


Současný zákon počítá s tím, že dotace na sociální služby bude ministerstvo poskytovat prostřednictvím krajů jen do konce letošního roku na základě jejich požadavků. Od příštího roku by měly mít sociální služby na starosti kraje, na což by dostávaly státní dotace. Její výši by určovalo ministerstvo.
Zákon ale podle tvůrců novely z řad senátorů ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a hnutí Severočeši.cz přesně nestanoví způsob převodu peněz. Nemuselo by prý být zajištěno řádné financování sociálních služeb. Proto navrhli stávající systém zachovat až do konce roku 2013, aby se nová pravidla vyjasnila. Chtějí to také zástupci zdravotně postižených, Asociace krajů i Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz