» Aktuality

STRÁŽNÍCI PRAHY 1 POSÍLAJÍ NARKOMANY DO PARKU U HLAVNÍHO NÁDRAŽÍ

Praha 19. září (ČTK) - Městská policie Prahy 1 vyzývá drogově závislé lidi, aby se shromažďovali v parku u hlavního nádraží. Strážníci narkomanům rozdávají dopis, v němž se píše, že v parku je hlídky nebudou příliš často kontrolovat, uvedla dnes Česká televize (ČT). S takovým řešením však nesouhlasí České dráhy, ani společnost, která nádraží opravuje. Kvůli situaci v této oblasti by se ještě tento týden měli sejít zástupci městské i celostátní policie a radnice Prahy 1.


"Pokud se přesunete z Václavského nádraží do prostoru, který jsme pro vás k setkávání s ostatními drogově závislými vybrali, bude to pro vás mít význam především v daleko menším počtu zákonných kontrol strážníků a policistů včetně odpovídající zákonné represe," píše se v dopise, který strážníci rozdávají narkomanům. Na zadní straně je vyznačena mapa s místem, které leží vedle budovy hlavního nádraží.
Podle ředitele Městské policie Prahy 1 Miroslava Stejskala předtím narkomani sedávali a aplikovali si drogu na Václavském náměstí, kde po nich zůstávaly jehly. "My jsme vlastně ulehčili tomuto místu na úkor téhle loučky," řekl Stejskal. Podle strážníků je místo vhodné i proto, že zde není bytová zástavba.
"Ten přesun sám o sobě nevyřeší nic, pokud to nepůjde ruku v ruce s řešením, jako jsou třeba aplikační místnosti, kde si lidé mohou užít drogu pod dozorem lékaře," upozornil drogový koordinátor Jindřich Vobořil.
Podle ČT se nesouhlas veřejnosti se záměrem městské policie projevil už v únoru, kdy strážníci začali tyto dopisy rozdávat. Ohradila se proti němu jak společnost Grandi Stazioni, která budovu nádraží opravuje, tak České dráhy. "Denně hlavním nádražím projde až 100.000 cestujících a rozhodně není dobře, že jsou po opuštění nádraží konfrontováni s něčím takovým," uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz