» Aktuality

POKUTU ZA NEÚČAST NA SČÍTÁNÍ LIDU BY MOHLO DOSTAT 233 LIDÍ

Praha 22. září (ČTK) - Pokutu až 10.000 korun za nevyplnění formulářů při letošním sčítání lidu by mohlo dostat 233 lidí. Český statistický úřad (ČSÚ) je nyní hlásí radnicím, aby s nimi mohly zahájit přestupkové řízení. ČTK o tom dnes informoval místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Sčítání začalo o půlnoci z 25. na 26. března. Údaje z této chvíle se také zapisovaly do formulářů.


Oficiálně akce skončila 15. dubna. Statistici se pak ale ještě dodatečně obraceli na ty, od nichž listy nezískali. Úřad obdržel téměř 17,5 milionu papírových a elektronických formulářů s údaji o obyvatelích, bytech a domech. Po přezkoumání podle Drápala přišel na 233 případů, kdy lidé "prokazatelně nesplnili svou povinnost" ze zákona o sčítání. Před deseti lety to bylo 261 podnětů.
"ČSÚ vycházel ze záznamů sčítacích komisařů při distribuci a sběru sčítacích formulářů, výsledků urgencí při následném došetřování a z vyjádření některých občanů, kteří písemně sdělili své odmítnutí splnit zákonnou povinnost," upřesnil místopředseda ČSÚ.
Nyní úřad rozesílá radnicím v místě bydliště těch, co se nechtěli sečíst, podněty k zahájení přestupkového řízení. Nejvíc jich podle Drápala putuje do Středočeského a Jihomoravského kraje a do Prahy, nejméně do kraje Karlovarského a Libereckého. Bude záležet na obecních úřadech, jestli řízení zahájí.
Sčítání někteří lidé kritizují, podle nich stát vyžaduje údaje, na které nemá nárok. Chce prý také informace, které může získat z registrů a jiných zdrojů. Podle předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové se ale mnohá data zatím jinak než dotazováním obstarat nedají.
Přípravu letošního sčítání a roznášení formulářů provázely potíže. Mnozí lidé si stěžovali na to, že k nim sčítací komisaři České pošty vůbec nedorazili nebo nepřišli v ohlášenou dobu. Lidé si pak museli pro archy dojít na poštu, kde se tvořily fronty. Déle trvalo i vybalování listů z obálek, které také obstarávala pošta. ČSÚ s ní pak jednal o snížení ceny. První výsledky sčítání plánuje zveřejnit v prosinci.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz