» Aktuality

SNĚMOVNA PODPOŘILA SLOUČENÍ 14 ZDRAVOTNÍCH ÚSTAVŮ DO DVOU

Praha 20. září (ČTK) - Sněmovna dnes podpořila sloučení 14 zdravotních ústavů do dvou celků se sídlem v Praze a Ostravě. Vládní novela zákona o ochraně veřejného zdraví odolala návrhu opozice na přepracování i na zamítnutí už v prvním čtení a míří do zdravotnického výboru. Kabinet očekává od sloučení úspory. Podle opozice jde o významný zásah do zdravotnictví.


Pracoviště zůstanou podle předlohy v každém kraji, propouštět se nemá. Ministerstvo zdravotnictví chce centralizací ústavů dosáhnout jejich ziskovosti, stát je dotoval asi pěti miliony korun ročně. Dva ústavy prý mají větší šanci uspět ve výběrových řízeních. na velké zakázky a vydělat si třeba na lepší laboratorní vybavení.
Novela se týká také hygienických stanic. Nynějších 59 pracovišť už nebude v zákoně jmenovitě uvedeno.
Ministerstvo vytvořilo v předchozích letech pro administrativně technické činnosti ze 14 zdravotních ústavů sedm celků, státnímu rozpočtu to uspořilo 600 milionů korun ročně. Současná novela by měla umožnit dokončení transformace.
Zdravotní ústavy zakotvila novela od ledna 2003. Hygienická služba se tehdy rozdělila na správní úřady, tedy krajské hygienické stanice a na laboratorní a ostatní kapacity soustředěné do zdravotních ústavů. Skončil tím stav, kdy jedna organizace zajišťovala státní zdravotní dozor a současně poskytovala placené služby subjektům, které měla kontrolovat. Zdravotní ústavy dostaly za úkol při státním dozoru měřit složky životních a pracovních podmínek, například odebírat a vyšetřovat vzorky pitné vody a vody koupališť a testovat výrobky.
Podle ministerstva využívá státní zdravotní dozor jen 15 až 20 procent výkonu zdravotních ústavů. Zbývající kapacity nabízejí ústavy na trhu služeb. Z příjmů za diagnostiku, například viru chřipky či viru HIV, kterou platí zdravotní pojišťovny, dotují ústavy ostatní činnosti.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz