» Aktuality

ZÁSTUPCI ALTERNATIVNÍCH HNUTÍ CHTĚJÍ DEMISI VLÁDY

Praha 28. září (ČTK) - Na Den české státnosti se v Praze sešli zástupci alternativních, převážně levicových hnutí, řešili problematiku korupce, vládních reforem a veřejnoprávních médií. Výsledkem jednání byla takzvaná svatováclavská rezoluce, v níž požadují demisi vlády a vypsání předčasných voleb. Iniciátorka dnešního Fóra alternativ Ilona Švihlíková ze spolku Alternativa Zdola ČTK řekla, že dokument by měla podepsat až dvacítka organizací, poté jej chtějí předat vládě a parlamentu.


"Politika vlády, vtělená především do důchodové, daňové, sociální a zdravotní reformy, poškozuje nejen nižší a střední vrstvy, ale všechny, kteří nepatří k finančnímu kapitálu. Koaliční strany se zpronevěřily svým předvolebním slibům," stojí v rezoluci. Zástupci spolků jako Akční spolek nezaměstnaných, Iniciativa Ne základnám nebo Křesťané za spravedlivý hospodářský řád také požadují zavedení obecného referenda a odvolatelnosti politiků na základě zvláštního zákona.
Nelíbí se jim ani přebujelá korupce. "Proto požadujeme zejména schválení zákona o majetkových přiznáních, zavedení centrálních daní z objemu veškerého majetku a změnu postavení a rozšíření působnosti a pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu včetně veřejné kontroly jeho činnosti," prohlašují zástupci občanských spolků.
Obuli se také do fungování veřejnoprávních médií. Chtěli by, aby byly při politických debatách zastoupeny i občanské spolky a aby Česká televize a Český rozhlas zařadily pravidelný hodinový pořad pro tyto spolky. Pokud se k nějakému tématu sejde petice s více než 50.000 podpisy, měla by prý televize a rozhlas k tomuto odvysílat pořad. Petenti požadují i zveřejnění hospodaření a platů zaměstnanců ČT, ČRo a ČTK.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz