» Aktuality

V PRAZE BYLA ZAHÁJENA PETICE ANO CHARITĚ, ODMÍTÁ LOTERIJNÍ DAŇ

Praha 30. září (ČTK) - V Praze dnes byla zahájena petice Ano charitě, která odmítá pozastavení příspěvků na veřejně prospěšné účely z příjmů loterií a podobných her. S tím počítá vládní návrh zákona o zřízení jednoho inkasního místa, který chce stávající systém odvodů části výtěžku z podnikání loterijních firem nahradit speciální loterijní daní. Petici ČTK zaslala Ivanka Lázniková z Folklorního sdružení České republiky.


V novém zákonu o daních z příjmů chce ministerstvo zrušit daňové osvobození loterijních firem, které budou muset kromě daně z příjmů platit loterijní daň 20 procent. Stane se příjmem státního rozpočtu a o jejím využití budou rozhodovat poslanci při schvalování státního rozpočtu, nikoli už šéfové loterijních společností. Daň ročně posílí příjmy státního rozpočtu o sedm až osm miliard korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska ale státní rozpočet na loterijní dani příliš nevydělá, jelikož stát bude muset převzít větší odpovědnost za financování sportovních, kulturních či charitativních projektů.
"Loterijní hry jsou ve většině zemí povolovány jen proto, že jejich výnos je určen na humanitární, dobročinné a veřejně prospěšné účely. Nyní hrozí, že přijetím výše uvedeného zákona nedostanou lidé s postižením, kultura, ekologie, sport i charita z těchto prostředků vůbec nic," stojí v petici, v jejímž výboru zasedá předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák nebo Miss World 2006 Taťána Kuchařová.
Autoři petice tvrdí, že jejich neziskové projekty jsou na příspěvcích z loterií existenčně závislé. "Bez těchto prostředků, při trvale se snižující podpoře ze strany veřejných rozpočtů, by mnoho neziskových organizací nebylo schopno fungovat," píše se v petici.
Vládní daňová reforma, jejíž součástí je zákon o zřízení jednoho inkasního místa, dostala 20. září ve sněmovně šanci a postoupila do dalšího kola projednávání.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz