» Aktuality

TRIPARTITA SE SHODLA NA PŘEDDŮCHODECH PRO NAMÁHAVÉ PROFESE

Praha 13. října (ČTK) - Tripartita se na dnešním jednání shodla na řešení takzvaných předdůchodů. Vláda akceptovala návrh zaměstnavatelů a odborů, aby se týkaly pouze lidí v namáhavých profesích. Daňové zvýhodnění pro zaměstnavatele má být 36.000 ročně. Mohou je uplatnit jako nákladovou položku. Na tiskové konferenci to řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Vláda si však podle něj nechá propočítat obě varianty, které dnes projednávala.


Možnost spoření na předdůchody má být podle Drábka zavedena od roku 2013. Je podle něj potřeba dořešit také to, aby lidé v předdůchodech nebyly kráceni na svých nárokových důchodech. Předdůchody by tak měly být výhodnější než klasické předčasné důchody.
Na dnešní jednání tripartity byly předloženy dva návrhy. S prvním z nich přišlo ministerstvo financí (MF). To navrhovalo, aby se daňové úlevy u všech lidí zvýšily z 24.000 korun ročně na 30.000 korun. Okruh lidí, kterých se budou předdůchody týkat, by si pak firmy v dohodě se zástupci zaměstnanců stanovily v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpisem.
S tím nesouhlasil zaměstnavatelé a odbory, kteří navrhují, aby se okruh "předdůchodců" stanovil přímo v zákoně. Měl by zahrnovat zaměstnance zařazené legislativou do rizikové skupiny tři a čtyři. To jsou například horníci či lidé pracující v nebezpečném, prašném či příliš horkém prostředí. U nich by se podle odborů a zaměstnavatelů měly daňové úlevy zvýšit na 36.000 korun.
Tripartita kromě předdůchodů projednávala také horní zákon, situaci v sociálních službách a návrhy úhradové vyhlášky ve zdravotnictví.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz