» Aktuality

EU ASI SEŠKRTÁ SOCIÁLNÍ POMOC NEJCHUDŠÍM, PRO ZMĚNY JE I ČR

Brusel 14. října (ČTK) - Evropská unie pravděpodobně bude muset o tři čtvrtiny snížit prostředky vynakládané na program zajištění dostupnosti potravin (MDP) pro zhruba 18 milionů nejchudších občanů sedmadvacítky. Současné nastavení programu kritizuje podle agentury Reuters i Česká republika, která poukazuje mimo jiné na rozdílné definice chudoby v jednotlivých zemích.


Ministři zemědělství EU mají o programu financovaném z Evropského zemědělského záručního fondu (EAGF) hovořit příští čtvrtek v Lucemburku. Na stole je sice i návrh, podle něhož by program i nadále pokračoval s ročním rozpočtem 500 milionů eur (téměř 12,4 miliardy korun), podle Reuters se však pro návrh pravděpodobně nenajde dostatečná většina a program bude muset vyjít s rozpočtem ve výši 113 milionů eur (asi 2,8 miliardy korun).
Program, jenž má i těm nejchudším lidem v unii zajistit dostatek základních potravin, byl spuštěn v roce 1987. Evropské společenství tehdy přijalo pravidla pro vydávání zemědělských produktů z intervenčních veřejných zásob členským zemím. Jednotlivé země pak pomoc poskytují sociálně nejslabším občanům.
S tím, jak se postupem času zvyšovala efektivita farmářské výroby v EU, snížilo se i množství potravinových přebytků potravin a země zapojené do programu musely potraviny do příslušného fondu kupovat na volném trhu.
V posledních letech tuto praxi kritizovalo zejména Německo, ale i další země, podle nichž se program odchýlil od původního účelu pokusit se užitečně využít přebytky farmářů. Německo nakupování potravin určených pro pomoc chudým úspěšně soudně napadlo.
Mezi zeměmi, které dosavadní systém kritizují, je i Česká republika. Její velvyslankyně při EU Milena Vicenová uvedla, že potravinový program EU "není vhodným a správným nástrojem použitelným například na sociální pomoc".
Vicenová rovněž uvedla, že systém nebere v úvahu rozdílné vnímání chudoby v jednotlivých státech. "Nemáme společné vysvětlení toho, co skutečně je 'chudá osoba' nebo co to znamená. Všechny národní projekty se od sebe trochu liší," poznamenala Vicenová.
Česká republika počítá v příštím roce s náklady na uskutečňování této pomoci ve výši 122.600 eur. Z intervenčních zásob EU může dostat 450.000 tun obilovin.
Harry Gschwindt z bruselské potravinové banky vysvětlil, že zatímco letos ještě banka zajišťovala 19 různých produktů, příští rok už to budou jen čtyři: rajská polévka, rýže, mléčná rýže a kuřecí maso. Ze skladů zmizí například mléko, cukr nebo ryby.
Škrty, které zřejmě začnou platit po Novém roce 2012, přicházejí v době rostoucí nezaměstnanosti i rostoucích cen potravin v mnoha částech Evropy. "Někdy stěží přežijeme do konce měsíce, takže trocha mléka, trocha ragú, trocha jogurtu - to dětem vždycky udělá radost a my díky tomu můžeme jít dál," řekl Reuters 41letý René Waltener, jenž živí čtyři děti.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz