» Aktuality

EP POŽADUJE VĚTŠÍ PODPORU PRO RODIČE SAMOŽIVITELE V EU

Štrasburk 25. října (ČTK) - Členské státy Evropské unie by měly více podporovat rodiče samoživitele, především matky samoživitelky. Podle usnesení, které dnes odhlasoval Evropský parlament, by země EU měly podporovat vznik středisek pro přechodné ubytování nebo poskytnout daňové odpisy podnikům, které rodiče samoživitele zaměstnávají. Dokument, který vypracovala italská lidovecká europoslankyně Barbara Materová, není právně závazný.


Podle zprávy předložené k hlasování bylo v roce 2001 matkami samoživitelkami asi pět procent evropských žen; v ČR, Polsku, Maďarsku a Slovinsku dokonce mezi šesti a 7,5 procenty. Počet matek samoživitelek přitom podle dokumentu ve všech vyspělých zemích roste.
Zpráva se věnuje také riziku chudoby u této skupiny. Podle údajů za rok 2006 bylo 32 procent domácností rodičů samoživitelů v zemích EU před rozšířením o Bulharsko a Rumunsko ohroženo chudobou, zatímco u domácností s oběma rodiči tento podíl dosahoval 12 procent.
Rezoluce proto vyzývá členské státy, aby rodinám samoživitelů či jejich zaměstnavatelům poskytly daňové úlevy či jiné finanční pobídky, nebo podporovaly jejich další vzdělávání a neziskové organizace, které působí v této oblasti.
"Je vhodné podpořit v rámci daňových systémů rodiče při výchově dětí,... nejen matky samoživitelky, ale také manželství s dětmi jako instituci, která nesmí být ekonomicky znevýhodňována, aby počet matek samoživitelek nestoupal účelově," řekla během pondělní rozpravy ve Štrasburku česká europoslankyně Zuzana Roithová.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz