» Aktuality

KLAUS POTVRDIL ZMĚNU PRAVIDEL VYPLÁCENÍ DÁVEK PRO POSTIŽENÉ

Praha 27. října (ČTK) - Prezident Václav Klaus podepsal novelu, která od 1. ledna 2012 sloučí dosavadní dávky pro zdravotně postižené do dvou - na mobilitu a na pomůcky. O Klausově rozhodnutí ČTK informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.


Vláda chce novelou zjednodušit vyplácení dávek, které se nyní poskytují zvlášť například na zakoupení auta, jeho úpravu, opravu a na provoz. Příspěvek na mobilitu má být vyplácen pravidelně každý měsíc, příspěvek na pomůcky jednorázově.
Novela je jedinou reformní předlohu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), kterou horní komora s opoziční většinou podpořila.
Příspěvek na mobilitu by se měl vyplácet měsíčně všem lidem starším než jeden rok, kteří nejsou schopni zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace. Má činit 400 korun. Druhou dávkou bude příspěvek na zvláštní pomůcky. Patří sem třeba peníze na koupi auta. Dotace mají činit až 200.000 korun na deset let.
Na jinou pomůcku za méně než 35.000 korun by měl podle novely stát poskytnout peníze jen tehdy, pokud je příjem domácnosti postiženého menší než šestinásobek životního minima. Spoluúčast by byla deset procent z ceny předmětu, minimálně ale tisíc korun. Také u pomůcky dražší než 35.000 korun by člověk měl desetinu zaplatit, stát by dal nejvýš 350.000 korun. Součet všech příspěvků na pomůcky nemá v pěti letech překročit 800.000 korun.
Stát podle novely nebude přispívat postiženým na stropní zvedací systémy, schodišťové plošiny a schodolezy, má je ale půjčovat. Budou zůstávat ve státním majetku...
Příspěvky nebude mít možnost zabavit exekutor. Nebudou z nich možné ani žádné srážky.
Žadatelé o příspěvky se budou muset nechat vyšetřit posudkovým lékařem správy sociálního zabezpečení. Novela zavede odlišná kritéria.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz