» Aktuality

POLICIE HLEDÁ ŘEŠENÍ, JAK PO ÚTOCÍCH ZAJISTIT V NOVÉM BORU KLID

Nový Bor (Českolipsko) 31. října (ČTK) - Policie hledá řešení, jak po dvou nedávných útocích mladých Romů v Novém Boru na Českolipsku ve městě zajistit bezpečnost. V úvahu připadá například posílení pořádkové služby. Situaci by ale policisté chtěli vyřešit vlastními silami v rámci libereckého krajského ředitelství, řekla dnes ČTK českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Skupinky Romů na místní mladé lidi zaútočily ve čtvrtek a v noci na neděli. Pachatele zatím policie nedopadla.


První potyčka se odehrála v podvečer v parku u novoborského kina, kde skupina útočníků napadla osmnáctiletého hocha a o něco mladší dívku. Chlapce kopali, i když ležel na zemi. Utrpěl otřes mozku, zlomeninu nosu a mnohačetné rány na hlavě. Několik ran do obličeje dostala i dívka. Druhý útok se stal v odlehlejší novoborské části Arnultovice, kde skupinka útočníků zastavila dvacetiletého muže. Zbili jej tak, že si musel zavolat sanitku.
O řešení dnes jednají zástupci českolipské policie a krajské pořádkové policie. Výsledky a nové možnosti řešení bezpečností situace ve městě by podle Balákové měly být známé nejpozději do středy. "V této souvislosti zvažujeme reorganizaci plánování služeb a také posílení pořádkové služby územního odboru v České Lípě o posily z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. A to například o krajské psovody nebo o policisty ze Služby cizinecké policie," řekla mluvčí.
Oba případy policisté vyšetřují jako výtržnictví. Pachatelům by v takovém případě hrozily nejvýše dva roky vězení. Útočníky ale podle Balákové zatím policisté nemají. "Nikdo nebyl ve věci obviněn," potvrdila. Na situaci reaguje také vedení města. Dnes odpoledne ji budou na mimořádném jednání řešit novoborští radní. Jednání by se měl zúčastnit i vedoucí českolipského územního odboru policie Petr Rajt.
Situace se ve dvanáctitisícovém městě vyhrotila už letos v létě, kdy skupinka místních Romů mačetami a obušky napadla hosty v baru a zranila je. Incident prý tehdy vyvolalo to, že obsluha chtěla po dvou romských mladících, kteří chtěli hrát na automatech, občanské průkazy. Ti pak údajně ženu začali urážet, jeden z hostů se jí zastal a hocha prý i uhodil. Mladíci pak z baru utekli, aby se v zápětí vrátili i s posilou. Obyvatelé města na útok reagovali poklidnou demonstrací nebo podpisy pod petici za větší bezpečnost.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz