» Aktuality

MÓDNÍ SHOW MAXOVÉ POMŮŽE CHUDÝM RODINÁM, JIMŽ HROZÍ ODEBRÁNÍ DĚTÍ

Praha 2. listopadu (ČTK) - Zejména rodinám, kterým kvůli chudobě hrozí odebrání dětí a jejich umístění do ústavů, má pomoci nový Fond pomoci Nadace Terezy Maxové. Na jeho účet by měly přijít peníze vybrané na módní přehlídce, kterou nadace přední české modelky uspořádá dnes večer v pražském Obecním domě. Organizátoři této tradiční charitativní přehlídky to dnes v Praze řekli novinářům.


Na přehlídce s podtitulem Evolution bude mít světovou premiéru kolekce italského návrhářského domu Missoni pro jaro příštího roku. Svou kolekci pro nadcházející podzim a zimu představí i návrhářka Klára Nademlýnská; módní program svými novými modely vytvořenými ve spolupráci s firmou pietro filipi doplní herečka Aňa Geislerová.
Na programu večera bude i vystoupení baletního dua bratří Bubeníčků, dětského sboru Kids Republic a zpěváků Matěje Rupperta s Terezou Černochovou. "Všichni účinkující budou vystupovat bez nároku na honorář," uvedla Maxová.
Novinkou letošního programu bude vyhlášení Ceny zlatého srdce, kterou organizátoři odmění mimořádné počiny v péči o opuštěné a ohrožené děti.
Nadace Terezy Maxové letos charitativní módní přehlídku pořádá již posedmé. V předchozích ročnících, kdy organizátorku přijely podpořit celebrity jako modelka Eva Herzigová či monacký princ Albert II., nadace na pomoc dětem vybrala 29 milionů korun. Letošním zvláštním hostem bude někdejší topmodelka českého původu Pavlína Pořízková. "My tam v podstatě budeme hrát jen takové křoví, hlavní roli bude hrát problematika dětí a rodiny," uvedla Maxová.
Organizátoři show poukazují na to, že český systém péče o dítě má řadu nedostatků. "V zahraničí jsou kojenecké ústavy už přežitkem. Děti bývají umísťovány do náhradní rodinné péče, nebo tam mají kvalitní terénní služby pomáhající rodinám v problémových situacích," řekla ČTK Maxová.
"Česká republika je v počtu dětí umístěných v ústavní péči bohužel na tom nejvyšším, a tedy nejhorším místě," posteskla si modelka, která se o situaci v tuzemských kojeneckých ústavech aktivně zajímá již 15 let. Péče o děti se v nich podle ní sice výrazně zlepšila, ale rodinu jim ústav nenahradí.
"Důležité je hledat to, co je nejlepší ne pro rodiče, ne pro ústav, ne pro politiky, ale pro to dítě," dodala Maxová. Vítá proto plány ministerstva práce a sociálních věcí, podle nichž by v budoucnu měli nahradit ústavní péči pěstouni. Kojenecké ústavy plánuje ministerstvo zrušit do konce roku 2013, návrh má ale i řadu kritiků.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz