» Aktuality

KOALICE PROSADILA DELŠÍ PLATNOST ÚSPORNÝCH SOCIÁLNÍCH OPATŘENÍ

Praha 6. listopadu (ČTK) - Vládní balíček současných úsporných opatření v sociální oblasti bude platit i od příštího roku. Schválila to dnes opětovně sněmovna, když hlasy vládní koalice přehlasovala veto levicového Senátu. Balíček, podle něhož mají mít nezaměstnaní nově kompenzaci za nevyplacené odstupné, ještě musí podepsat prezident.


Soubor opatření, která se týkají vyplácení nemocenské, rodičovského a sociálního příspěvku nebo příspěvku na péči, je téměř totožný s balíčkem přijatým loni ve stavu legislativní nouze. Ústavní soud kvůli formě schválení na návrh opozice platnost opatření zrušil ke konci letošního roku. Vláda proto balíček předložila znovu, aby úsporná opatření mohla platit nadále. Stát díky nim ročně ušetří asi 23,5 miliardy korun.
Levice tvrdí, že omezení postihnou nejvíce chudší rodiny a mladé lidi, kteří plánují děti. Podle opozice jsou opatření také namířena protipopulačně.
Jediným zmírněním oproti dosavadním škrtům bude kompenzace za nevyplacené odstupné, odchodné nebo odbytné, a to ve výši 65 procent průměrného měsíčního čistého výdělku. Podle současných pravidel nemají nezaměstnaní první tři měsíce nárok na podporu, pokud jim mělo být vyplaceno odstupné. Pokud jej ale zaměstnavatelé nevyplatí, lidé zůstanou bez příjmu. Změnu proto požadoval ombudsman Pavel Varvařovský, který současnou praxi označil za nemravnou. Propuštění lidé ale budou mít nárok na podporu až poté, co jim přestane být vyplácena kompenzace.
Balíček počítá s tím, že stát nadále omezí výplatu porodného pouze na první dítě a jen pro chudší rodiny. Zachovává změny v pobírání rodičovského příspěvku ve čtyřleté variantě. Součástí balíčku je také novela zákoníku práce. Umožní vládě stanovit nařízením okruh zaměstnanců, s nimiž bude možné sjednat smluvní plat, a to mimo stanovené platové tarify pro platové třídy a platové stupně. Nyní se takový způsob určování platů používá například ve zdravotnictví či v uměleckých profesích.
Balíček také prodlužuje platnost pravidel pro poskytování nemocenské nebo loňské opatření, kterým se snížila výše nemocenské od 31. do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti ze 66 na 60 procent vyměřovacího základu.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz