» Aktuality

SNĚMOVNA POTVRDILA PŘÍSNĚJŠÍ PRAVIDLA PRO PODPORY NEZAMĚSTNANÝM

Praha 6. listopadu (ČTK) - Sněmovna přehlasovala opoziční Senát a schválila koaliční většinou přísnější pravidla pro výplatu podpory v nezaměstnanosti. Vládní reformní předloha míří prezidentovi k podpisu. Opoziční ČSSD už na ni chystá ústavní stížnost.


Senátoři tvrdili, že novela zákona o zaměstnanosti povede k privatizaci zprostředkování práce a požene některé lidi do takzvaného švarcsystému. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ale oponoval, že jde ze strany levice jen o kritiku za každou cenu.
Novela počítá s tím, že podporu v nezaměstnanosti získají lidé, pokud odpracovali rok za poslední dva roky, nikoli tři jako nyní. Do systému by se mohli nově zapojit i lidé, kteří pracují při studiu a platí pojistné.
Lidé by mohli dostat po dvou měsících po registraci na úřadu práce nabídku veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Pokud by ji bez vážných důvodů odmítli, budou vyřazeni. Právě toto ustanovení je podle ČSSD v rozporu s Listinou základních práv a svobod a kritizovali je také lidovci. Podle Drábka však bude veřejná služba zacílena na dlouhodobě nezaměstnané; cílem je podle něho zvýšit současný počet 15.000 lidí ve službě zhruba na 50.000.
Až po půl roce by se podle novely mohl na úřad práce přihlásit člověk, jenž dá bez vážného důvodu výpověď z místa, které mu předtím úřad zprostředkoval.
Předloha dále zpřesňuje převod zprostředkování zaměstnání z úřadů práce na pracovní agentury. Agentury by získávaly za každého uchazeče 5000 korun a za jeho umístění 1250 korun. Pokud by uchazeč pracoval aspoň půl roku se smlouvou na dobu neurčitou, získala by agentura dalších 500 korun.
Novela rovněž mění pravidla pro zaměstnávání zdravotně postižených. Příspěvek na jejich zaměstnání však zůstane zachován v současné podobě. Předloha zpřísňuje postih za nelegální zaměstnávání a ruší povinnost zaměstnavatele hlásit na úřady práce volná místa.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz