» Aktuality

MPSV NEPŘISTOUPILO NA NÁVRHY HANDICAPOVANÝCH, TI HROZÍ PROTESTEM

Praha 15. listopadu (ČTK) - Veřejný protest zdravotně postižených proti nové vyhlášce, která upravuje způsob posuzování jejich zdravotního stavu kvůli vyplácení příspěvků na péči, se přiblížil. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) až na drobné výjimky nepřistoupilo na jejich návrhy. ČTK to dnes řekl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. NRZP se ještě pokusí zvrátit rozhodnutí MPSV na dalším jednání příští týden.


"Ministerstvo nám v zásadě sdělilo, že naše návrhy až na výjimky nepřijímá," uvedl Krása. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) mu prý řekl, že zaměstnanci ministerstva jim vyhoví, pouze to nesmí mít ekonomické dopady. Podle Krásy návrhy NRZP takové dopady nemají. "Cesta k dohodě se teď zatemňuje," dodal.
MPSV mimo jiné akceptovalo návrh, aby se přihlíželo ke schopnosti člověka sám si doma zatopit. Naopak odmítlo například požadavek na to, aby handicapovaný, který chodí o holích, jezdí na vozíku a podobně byl považován za člověka s problémy v mobilitě. "Oni úplně otočili smysl posuzování a říkají, že když někdo má protézy, tak nepotřebuje žádnou pomoc," kritizoval Krása postoj ministerstva.
Pokud MPSV podle Krásy na dalším jednání, které se uskuteční příští týden, nezmění svůj postoj, má NRZP připravenou variantu protestu. Vyhláška v současné podobě by totiž podle něho znamenala, že desetitisíce lidí přijdou o průkazy ZTP nebo ZTP/P a ztratí nárok na příspěvek na mobilitu. Ztíží se jim tak možnost dostat se například k lékaři.
Posudkoví lékaři hodnotí závislost na pomoci. Podle ní pak senior či postižený dostává příspěvek od státu. Dosud lékaři sledovali zvládání 36 úkonů, celkem to bylo 129 činností. Nově mají posuzovat deset oblastí. Zjišťují třeba, jak je člověk mobilní, zvládá hygienu, stravování, komunikaci, oblékání, péči o domácnost a další činnosti.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz