» Aktuality

ROMOVÉ ZBILI V ALBRECHTICÍCH MÍSTOSTAROSTKU, CHTĚLI DŮCHOD

Albrechtice v Jizerských horách (Jablonecko) 16. listopadu (ČTK) - Skupina Romů napadla v úterý na Jablonecku místostarostku Albrechtic v Jizerských horách a jejího manžela. ČTK to dnes řekl starosta Jaroslav Zeman. Romové se domáhali důchodu své příbuzné, které se však už před časem kvůli její vážné nemoci zřekli, takže se o ni starala obec. Policie událost vyšetřuje, žádné obvinění zatím ale nepadlo.


V souvislosti s útokem se v Albrechticích zvýší policejní dohled. Obec se také chce opatrovnictví ženy vzdát. "Je to příliš čerstvé, vyšetřovatel zatím ani nevyslechl všechny zúčastněné a svědky," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Zatím nebyla stanovena ani kvalifikace trestného činu. "Nikdo zatím nebyl zatčen ani obviněn," dodala policejní mluvčí.
Incident vznikl kvůli sporu o nemocnou romskou ženu, které se její příbuzní zřekli, když ji soud kvůli schizofrenii zbavil svéprávnosti. Ze zákona se tedy o nemocnou starala obec a místostarostka za ni za 4000 korun měsíčně od státu vyřizovala agendu na úřadech a platila drahé léky i jídlo. Problém nastal, když obec vymohla pro ženu důchod, a ten jí přišel zpětně ve výši 60.000 korun. Romové si pro peníze přišli s tím, že jsou to peníze pro celou rodinu.
Podle Zemana skupina Romů napadla devětapadesátiletou místostarostku a jejího o devět let staršího manžela přímo doma. "Když ji přišel manžel bránit, dostal nakládačku i on," popsal událost starosta. Oba manželé jsou podle něj otřeseni. V podvečer se v Albrechticích sešlo mimořádné zastupitelstvo, které mělo řešit bezpečnostní otázku v obci. Dohodlo se na tom, jak postupovat, kdyby se měly útoky opakovat.
Agentura, která střeží obecní objekty, zvýší četnost kontrol. To samé platí pro policii a strážníky ze sousední Desné, kteří na Albrechtice dohlížejí. Zastupitelstvo se také dohodlo, že se vzdá opatrovnictví nemocné Romky a nechá je na její rodině. "Převedeme to. Ať si ji nechají na sebe," řekl Zeman.
V obci, která má přes 300 obyvatel, jsou starosta i místostarostka neuvolnění. "Mysleli jsme si, že se nás události, jaké se dějí v Novém Boru nebo na Šluknovsku, netýkají, teď vidím, jaký to byl omyl," dodal starosta. Romové, kteří ženu a jejího manžela napadli, jsou podle něj místní, přivolali si ale na pomoc příbuzné z okolí.
V Libereckém kraji to není podobná událost ojedinělá, nikdy ale zatím nebyli napadeni přímo představitelé obce. Počátkem srpna skupina Romů brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útoku předcházel konflikt mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postiženému muži museli v liberecké nemocnici operovat hlavu. Tři podezřelí byli dopadeni, další dva jsou stále stíháni jako uprchlí. Hrozí jim až osm let vězení. V posledních týdnech se ve městě odehrála další dvě napadení mladých lidí, což bylo důvodem návratu těžkooděnců do ulic Nového Boru.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz