» Aktuality

TRANSFORMACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRÝ MŮŽE ZASTAVIT NEDOSTATEK PENĚZ

Praha 22. listopadu (ČTK) - Transformaci sociálních služeb, která má vyvést lidi s postižením z ústavů do komunitního bydlení, podle krajů může zastavit nedostatek peněz. Při dnešním veřejném slyšení v Senátu to uvedl předseda sociální komise Asociace krajů ČR Miloslav Čermák (ČSSD). Účastníci v závěru slyšení vyzvali k zastavení investic do ústavní péče ve prospěch rozvoje komunitních služeb o hendikepované.


"Je nezbytné zvýšit dostupnost terénních a ambulantních služeb pro lidi s postižením, zajistit jejich dlouhodobé financování, vymezit kvalifikační předpoklady pro pracovníky v této oblasti a zajistit jejich adekvátní finanční ohodnocení," uvedla za organizátory slyšení senátorka Miluše Horská z klubu KDU-ČSL.
Čermák kritizoval jak vládní sociální reformu, tak úspory v rozpočtu na příští rok. "Bavíme se o dvou miliardách korun, které můžou poslat ke dnu poskytovatele sociálních služeb," uvedl. Varoval, že v případě nedostatku peněz na sociální služby budou muset kraje sociální transformaci zastavit.
Ministerstvo práce a sociálních věcí počítá podle dostupných informací pro příští rok s dotacemi na sociální služby ve výši 6,1 miliardy korun. Asociace krajů požaduje částku ve výši 8,5 miliardy korun. Radní Pardubického kraje Jiří Brýdl (KDU-ČSL) jako určité východisko zmínil finanční spoluúčast obcí, regulaci počtu poskytovatelů sociálních služeb nebo zlepšení přerozdělovacího procesu.
Manažerka transformace Tereza Kloučková z ministerstva práce a sociálních věcí podotkla, že na přeměnu sociálních služeb je zajištěna investiční podpora z evropských fondů ve výši 1,3 miliardy korun. Připustila ale, že náklady na provoz sociálních zařízení při přechodu na nový typ služeb vzrostou asi o pětinu.
Transformace je nicméně podle Kloučkové proces, který bude podle západoevropských zkušeností trvat 40 let. Cílem je vytvořit v ČR síť služeb, která by byla dostupná pro každého člověka se zdravotním postižením podle jeho reálných potřeb. "Budování nových velkokapacitních ústavů je fakticky past na klienty. Snažíme se podporovat vznik domácností o maximálním počtu šesti osob, které jsou opravdu v přirozené komunitě," uvedla Kloučková.
Přiznala, že v současnosti je nedostatek chráněných bytů nebo malokapacitních domovů pro lidi se zdravotním postižením a je i málo pracovních příležitostí pro ně. V ústavech podle Kloučkové stále ještě žijí lidé na několikalůžkových pokojích se společnými koupelnami a toaletami a trpí naprostým nedostatkem soukromí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz