» Aktuality

SOCIÁLNÍ SLUŽBY MAJÍ NADĚJI, ŽE BY MOHLY MÍT PŘÍŠTÍ ROK VÍC PENĚZ

Praha 7. prosince (ČTK) - Sociální služby mají naději, že by do nich mohlo příští rok putovat víc peněz, než se původně počítalo. Ve sněmovně padly návrhy na přesun financí v projednávaném rozpočtu v jejich prospěch, a to třeba částky 2,1 miliardy. Zatím není jisté, jestli pro některý záměr zvedne většina poslanců ruku. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) zdravotnickým odborům přislíbil, že by případně víc financí na péči o potřebné a na mzdy pečovatelů podpořil. ČTK to dnes řekla šéfka odborů Dagmar Žitníková.


Do sociálních služeb podle návrhu rozpočtu mělo putovat necelých 6,2 miliardy. Poslanec Josef Novotný (ČSSD) dnes navrhl, aby sociální služby dostaly o 2,1 miliardy víc. Zhruba 700 milionů by se vzalo z nemocenského pojištění a 1,4 miliardy z důchodového systému. S dalším návrhem přišla komunistka Marta Semelová. Podle ní by do služeb měly putovat čtyři miliardy navíc třeba z úroků a správy státních financí.
"Doufáme, že se koalice usnese na tom, že to je skutečně potřeba (navýšit částku), a nedovolí absolutní rozvrat v sociálních službách po 1. lednu 2012. Že konečně někdo také uzná i oprávněnost toho požadavku zaměstnanců a dostanou alespoň nějakou korunu přidáno," řekla Žitníková. Podle ní ti, co pečují o postižené a seniory, vydělávají často jen kolem 10.000 korun čistého. Navrhovaných 6,2 miliardy na zvýšení příjmů a zajištění služeb prý nestačí.
Odbory o situaci jednaly před týdnem s premiérem, v úterý s ministrem práce. Oba jejich požadavky podle Žitníkové uznali. Premiér ale nezastíral, že pokud se přidá v této oblasti, jinde se bude muset ubrat. Drábek na schůzce s odbory uvedl, že by případný pozměňovací návrh k rozpočtu podpořil, dodala Žitníková.
Odbory se s radou postižených a asociacemi poskytovatelů sociálních služeb, sociálních poraden, pečovatelských služeb i krajů obrátily na koaliční i opoziční politiky. "Chceme, aby se našly i peníze na částečné zvýšení platů. Situace pracovníků je skutečně zoufalá," řekl dnes ČTK šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Podle něj je v nemocenském systému "finanční polštář" a do důchodového systému stát bude muset nejspíš stejně peníze přilít.
V sociálních službách pracuje 43.000 lidí. Odbory žádají, aby pečovatelé dostávali mzdu podle stejných tabulek jako zdravotníci, kteří mají vyšší příjem. Svaz zdravotnictví a sociální péče by rád dosáhl toho, aby se i pak ale ještě přidávalo. Kdyby se příjem zvedl o pět procent, stálo by to asi 1,5 miliardy. "Pracovníci v sociálních službách jsou slušní lidé, nebudou hrozit žádnými protesty a nebudou stávkovat, i když by si nějakou stokorunu navíc zasloužili a pomohla by jim," řekla ČTK už dřív Žitníková.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz