» Aktuality

SCHVALOVÁNÍ ÚSTECKÉHO BALÍČKU SOCIÁLNÍCH ÚPRAV SNĚMOVNA ODLOŽILA

Praha 13. prosince (ČTK) - Schvalování návrhů Ústeckého kraje na řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách se ve sněmovně odkládá. Poslanci dnes večer sice zahájili projednávání takzvaného ústeckého balíčku, který vláda doporučila zamítnout, po půlhodinovém projevu hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) ale dali přednost debatě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o případné české pomoci eurozóně.


Ústecký kraj předložil trojici zákonných úprav v souvislosti s problémy na Šluknovsku. Kromě zákona o sociálním bydlení pro lidi v hmotné nouzi navrhl kraj také posuzovat opakované přestupky jako trestný čin a obcím více pravomocí regulovat počet a umístění heren a videoterminálů. O náhradním termínu projednávání má sněmovna rozhodnout ve středu.
Vaňhová ve svém projevu mimo jiné uvedla, že ústecké návrhy mají "zásadní význam pro regulaci aktuálních sociálních problémů" a že nečinnost by mohla vést k eskalaci extremistických řešení. Podotkla, že návrhy mají podle průzkumu veřejného mínění v regionu devadesátiprocentní podporu obyvatel. Vaňhová se na rozdíl od vlády se domnívá, že návrh o sociálním bydlení je kompatibilní s komplexním řešením sociálního bydlení podle vládní Koncepce bydlení ČR do roku 2020.
Ústecká předloha počítala s tím, že nájemné v sociálních bytech by nesmělo překročit maximální částku podle zákona o jednostranném zvyšování nájemného z bytu, byť platnost této normy skončí příští rok. Obce by podle předlohy měly disponovat takzvaným sociálním bytovým fondem pro sociálně slabé, který by zahrnoval obecní i soukromé byty.
Kraj předlohy připravil podle Vaňhové na žádost tamních starostů, podle nichž stát neřeší dostatečně problémy související se sociálně vyloučenými lokalitami. Napětí mezi starousedlíky a Romy vypuklo na severu Čech v srpnu po napadeních místních lidí v Novém Boru a Rumburku. Obyvatelé Rumburku a především Varnsdorfu kvůli situaci v regionu řadu týdnů po sobě pravidelně demonstrovali, na akcích se podle policie snažila zviditelnit i extremistická hnutí.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz