» Aktuality

SENÁT ODLOŽIL ZRYCHLENÍ ŘÍZENÍ O INVALIDNÍCH DŮCHODECH

Praha 14. prosince (ČTK) - Senát odložil do dubna schvalování senátorské novely, která by měla zrychlit řízení České správy sociálního zabezpečení o námitkách proti snížení nebo zrušení invalidního důchodu. Podle návrhu by námitka měla mít odkladný účinek, lidé by tak měli dostávat původní výši invalidní penze až do rozhodnutí o námitce, což by správu mělo přimět k rychlejšímu postupu.


O odklad dnes požádala autorka předlohy Miluše Horská z klubu KDU-ČSL na popud ministerstva práce a sociálních věcí, které si k celé věci nechalo zpracovat analýzu. Chce prověřit, nakolik se situace mění v praxi k lepšímu i bez nutnosti přijetí novely.
Horská spolu s kolegy novelu předložila kvůli tomu, že řízení o námitce v některých případech trvalo i déle než půl roku. "Občan se tak ocitá po velmi dlouhou dobu ve stavu hmotné nouze a je nucen obracet se s žádostí o finanční podporu na orgány obce, čímž se náklady spojené s řízením o námitce výrazným způsobem navyšují," uvedli tvůrci novely. Lidem hrozí i zrušení nájemní smlouvy nebo jiné citelné následky, protože se mohou ocitnout zcela bez prostředků, dodali předkladatelé.
Rozhodnutím o odkladu poslední letošní schůze Senátu skončila. Senátoři se znovu sejdou 11. ledna, na programu zatím mají nový zákon o obnovitelných zdrojích energie.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz