» Aktuality

ODBORY A PODNIKY CHTĚJÍ S VLÁDOU PROJEDNAT PROTIKRIZOVÁ OPATŘENÍ

Praha 15. prosince (ČTK) - Odbory a zaměstnavatelé chtějí po vládě konkrétní návrhy, jak bude čelit případné další krizi. Budou o nich jednat na mimořádné tripartitě, která se uskuteční na přelomu ledna a února. Na její program by se mělo dostat i financování zdravotnictví. Zaznělo to na brífinku po jednání tripartity.


"(Ekonomická) situace, jak to vypadá, se bude zhoršovat a my si myslíme, že je potřeba, abychom o těchto věcech hovořili a abychom se dokázali shodnout na určitých opatřeních, která by pomohla české ekonomice," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.
Vláda jednala s odbory a zaměstnavateli i o návrzích Národní ekonomické rady vlády (NERV). Experti radí třeba sjednotit DPH na 20 procentech, zvýšit daně na cigarety a alkohol či zkrátit pracovní dobu a s ní snížit i platy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pondělí řekl, že některé návrhy by vláda mohla využít. "Byli jsme znepokojeni, co to vlastně znamená, tak jsme iniciovali, aby se o těchto věcech jednalo," řekl Zavadil.
Vláda podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) dodá oběma stranám návrhy, které NERV zpracoval. V médiích se podle něj objevily v nepřesné podobě. "To, co se objevilo v médiích, byly útržky z toho materiálu, který pracovní skupina zpracovávala," řekl. V žádném z těch návrhů se například podle něj nemluvilo o zkrácení studia.
Podle předsedy Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jana Wiesnera náměty NERV tak, jak pronikly do médií, neobsahují žádná prorůstová opatření. "Potřebujeme ten materiál vidět celý a potom si sedneme s vládou a budeme ty věci projednávat," řekl.
Na mimořádné tripartitě by se měla projednávat také situace ve zdravotnictví. "Nečiní se kroky, které by zdravotnictví pročistily, nedělá se nic na příjmové straně," řekl Zavadil.
Lékařské a zdravotnické odbory se příštího roku obávají. Nemocnice by sice měly dostat o tři procenta peněz víc než v loňském roce, podle něhož se finance stanovují, podle dřívějšího vyjádření šéfa lékařských odborů Martina Engela to ale zvýšení DPH a slibovaný růst mezd zdravotníků nepokryje. Odbory žádaly růst mezd zdravotníků o deset procent. Ministr Leoš Heger (TOP 09) nabídl 6,25 procenta od ledna, zbývající 3,75 procenta pak zřejmě od pololetí.
Tripartita také projednávala novelu zákona o úrazovém pojištění. Ta je podle Zavadila terčem kritiky ze strany odborné veřejnosti. Návrh kritizují i zaměstnavatelé. "Úrazové pojištění v současné době běží přes komerční pojišťovny a běží to bez problémů," řekl Wiesner. Je proto podle něj zbytečné to měnit. Novela předpokládá, že výběr příspěvků zaměstnavatelů i výplata dávek zaměstnancům půjde přes stát. Nakonec se tripartita dohodla, že ji projedná Legislativní rada vlády a tripartita se k ní poté vrátí.
Zaměstnavatelé dnes vyzvali ministra průmyslu a obchodu, aby zasáhl v případě zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie, který je v současné době v Senátu. Konkrétně jde o podporu biometanu. "My se domníváme, že je to skrytá druhá fotovoltaika a mohla by spotřebitele energií stát na poplatcích dalších 12 až 17 miliard korun," řekl ČTK viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Ministr prý zaměstnavatele v tomto směru podpořil s tím, že je potřeba na pozměňovacím návrhu zapracovat.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz