» Aktuality

V OLOMOUCI DEMONSTROVALI PRACOVNÍCI CHARIT KVŮLI DOTACÍM

Olomouc 16. prosince (ČTK) - Zhruba stovka pracovníků a klientů charitních organizací dnes demonstrovala na zasedání olomouckého krajského zastupitelstva mimo jiné kvůli požadavku, aby jim hejtmanství poskytlo na sociální služby 5,4 milionu korun, nikoliv krajem navrhovaných 2,5 milionu Kč. Z jednání však odešli s nepořízenou, zastupitelé schválili jen to, že vedení hejtmanství bude o problému jednat s arcibiskupstvím.


Ředitel Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) Václav Keprt ČTK řekl, že organizace potřebují částku 5,4 milionu na pokrytí nejohroženějších 27 služeb, mezi které patří například pečovatelské služby, osobní asistence a poradenství. Služby se týkají zhruba 4000 klientů.
"Dnešní rozhodnutí zastupitelstva pro nás nic neřeší. Zastupitelé problém odpinkli, chtěli nás potrestat za to, že jsme si dovolili protestovat. Pokud peníze mít nebudeme, budeme muset služby postupně zavírat a předávat je kraji," uvedl Keprt.
Krajská rada ACHO přislíbila 2,5 milionu korun, tuto částku ale instituce odmítla. Označila ji za nedostatečnou a ponižující. Hejtman Martin Tesařík (ČSSD) na dnešním zasedání zastupitelů řekl, že dosavadní nabídka kraje platí.
Před zasedáním zastupitelstva se záležitostí zabývala mimořádná krajská rada. Podle Tesaříka dospěla k závěru, že ideální by bylo celou záležitost projednat s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem, který schůzku neodmítl. "Myslím, že nejlepším řešením opravdu bude jednání u kulatého stolu," řekl hejtman.
Podle Keprta kraj upřednostňuje vlastní sociální zařízení. ACHO loni získala od hejtmanství milion korun. Vlastním sociálním zařízením hejtmanství letos poskytlo zhruba 190 milionů korun. "Kraj primárně porušuje své základní strategické dokumenty, ve kterých deklaruje spravedlivou podporu poskytovatelům sociálních služeb," uvedl Keprt.
Mluvčí kraje Ivo Heger už dříve ČTK řekl, že provoz sociálních zařízení má financovat stát. "ACHO má u nás služby registrovány, a pokud bude chtít registraci zrušit, musí služby provozovat ještě další tři měsíce. Co by bylo dál, je spekulace," uvedl mluvčí.
Pod ACHO spadá v Olomouckém kraji deset charit a hospic na Svatém Kopečku. Všechny charity mají finanční potíže, které pocítili především zaměstnanci. Mzdy jsou jim vypláceny jen v základní části a přišli i o týden dovolené navíc. Průměrná hrubá mzda zaměstnanců je 14.000 korun, pečovatelky ale pobírají například i jen 11.000 korun hrubého. Ředitelé charit tvrdí, že mnohé jejich služby nemají v regionech obdobu a zájem o ně narůstá. V existenčních problémech jsou ale i další neziskové organizace, které sociální služby poskytují.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz