» Aktuality

PREZIDENT PODEPSAL NORMY O ZAMĚSTNANOSTI, NEMOCENSKÉ A VÝZKUMU

Praha 20. prosince (ČTK) - Okruh lidí, kteří musí platit nemocenské pojištění, se od příštího roku rozšíří. Prezident Václav Klaus dnes podepsal příslušnou vládní novelu, která stanoví i rozsah vycházek lidí na nemocenské. Klaus svým podpisem také stvrdil o novelu o zaměstnanosti, která upravuje tresty pro firmy za nelegální zaměstnávání cizinců, a novelu sjednocující lhůty výzkumných projektů v tendrech. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.


Norma o nemocenském pojištění stanoví rozsah vycházek lidí na nemocenské na maximálně šest hodin denně. V případě porušení nastavených pravidel bude člověku hrozit pokuta 20.000 korun. Nově budou pojistné hradit například společníci a jednatelé společností s ručením omezeným, kteří zatím platí jen důchodové pojištění. Pojistné budou platit i prokuristé, likvidátoři či zástupci firemních rad nebo za určitých podmínek šéfové zahraničních společností. Pojistné se bude hradit i tehdy, pokud by zaměstnanec byl u podniku méně než 14 dní, a to i opakovaně v jednom měsíci.
Důvodem tohoto rozšíření je podle ministerstva práce a sociálních věcí zrušení nerovného postavení osob samostatně výdělečně činných a to, aby se zabránilo situacím, kdy se placení odvodů obchází tím, že firmy několikrát v měsíci přijmou člověka do krátkodobého zaměstnání.
Novela zákona o zaměstnanosti počítá s pokutami ve výši až pěti milionů korun za to, že firmy budou nelegálně zaměstnávat cizince. Přijít by mohly i o veřejné zakázky nebo o státní dotace. Novela zavádí do českého práva příslušnou evropskou směrnici. Firmy tak budou muset nově nahlásit zaměstnání cizince ze země mimo EU a uchovávat na jeho pracovišti kopie dokladů vylučujících nelegální práci.
Lhůty pro hodnocení výzkumných a vývojových projektů ve veřejných soutěžích nově budou 240 dní. Nyní tato lhůta platí pro dvoustupňové tendry, u jednostupňových je o 60 dní kratší. Předloha, kterou Klaus dnes podepsal, prodlužuje i dobu pro předkládání projektů pro jednostupňovou soutěž nejméně na 43 dnů. Pro první i druhý stupeň dvoustupňové souteže bude minimálně 36 dnů. Má se díky tomu zvýšit kvalita projektů.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz