» Aktuality

MINISTERSTVO PRÁCE ZATÍM NEUZAVŘELO SMLOUVU NA SOCIÁLNÍ KARTY

Praha 20. prosince (ČTK) - Ministerstvo práce zatím neuzavřelo smlouvu na sociální karty, na které se mají v příštím roce začít vyplácet sociální dávky. Když se na kontraktu s Českou spořitelnou nedohodne, má resort varianty řešení. Buď začne vyjednávat s firmou, která v tendru skončila jako druhá, nebo výběr zruší a vypíše znovu. Novinářům to dnes řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něj vyplácení dávek není od ledna ohroženo. Začnou je poskytovat úřady práce.


Se sociálními kartami počítá Drábkova reforma, která začne platit od ledna. Zavedení plastikových kartiček, které mají sloužit jako průkazy pro příjemce peněz od státu a mají na ně putovat dávky, zbrzdil antimonopolní úřad. Posuzoval od září tendr na výběr provozovatele, v němž zvítězila Česká spořitelna před společným návrhem ČSOB a Poštovní spořitelny. Minulý týden rozhodl, že soutěž byla podle pravidel.
Drábek by chtěl uzavřít smlouvu do konce prosince, aby se karty začaly na konci prvního čtvrtletí vydávat. Dnes řekl, že jednání ale nejsou jednoduchá. "Pokud z jakýchkoliv důvodů jednání nebudou ukončena, protože prostě nedospějeme k výsledku, který bude pro jednu nebo pro druhou stranu přijatelný, tak budeme muset buď ve vyjednáváních pokračovat, nebo udělat případně nějaké jiné kroky," uvedl ministr. Podle něj má ministerstvo tři varianty postupu.
První z nich je pokračování jednání, pokud by byla "vyhlídka na uzavření smlouvy". V opačném případě Drábkův úřad může začít vyjednávat s druhým v pořadí. Tím byla ČSOB spolu s Poštovní spořitelnou. Třetí možností je zrušení tendru a jeho nové vypsání, dodal ministr. Detaily kolem vyjednávání kontraktu nechtěl přiblížit.
Do soutěže na karty se kromě České spořitelny a ČSOB s Poštovní spořitelnou přihlásila i Komerční banka. Její návrh podle zprávy komise nesplnil všechny podmínky a nebyl do soutěže zařazen. Česká spořitelna získala 95,4 bodu, ČSOB s Poštovní spořitelnou 65,17 bodu.
Česká spořitelna nabídla podle hodnotící zprávy 1288 bankomatů a 25.106 platebních terminálů. Za vydání nové karty za poškozenou, ukradenou či ztracenou by se platilo 240 korun a za vygenerování PIN pak 100 korun. Každý další výběr z bankomatu by příjemce stál šest korun, stejně by dal i za bezhotovostní platbu. ČSOB s Poštovní spořitelnou chtěly zajistit 811 bankomatů a 19.250 platebních terminálů. Náhradní karta by vyšla na 200 korun a PIN na 30 korun, další výběr z bankomatu pak na 35 korun a bezhotovostní převod přes bankomat na 19 korun.
Všechny dávky, příspěvky a podpory začnou od ledna vyplácet úřady práce. Převezmou tak část agendy od radnic i 1600 jejich pracovníků. Nový počítačový systém se už podle ministra otestoval. Drábek řekl, že vyplácení dávek by mělo být bez vážnějších komplikací. Veřejná služba, která má podle ministra přispět k udržení pracovních návyků lidí bez zaměstnání, může od ledna fungovat ve 453 obcích a městech. Nyní se jedná se školami, nemocnicemi, neziskovými organizacemi či policií o případném zřízení dalších takových míst, uvedl Drábek.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz