» Aktuality

MINISTERSTVO SE DOHODLO NA UZAVŘENÍ SMLOUVY NA SOCIÁLNÍ KARTY

Praha 28. prosince (ČTK) - Ministerstvo práce se dnes s Českou spořitelnou dohodlo na prodloužení doby pro uzavření smlouvy na sociální karty. Kontrakt na jejich dodání a zajištění by měly mít nejpozději do 31. ledna. ČTK o tom informovala Táňa Švrčková z ministerstva práce. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) před nedávnem řekl, že by smlouvu chtěl uzavřít do konce roku. Podotkl ale, že jednání jsou složitá. Česká spořitelna zvítězila v tendru.


Podle Švrčkové ministerstvo se spořitelnou smlouvu o zajištění vyplácení dávek a podpor a provozování karet nyní "finalizuje". Dnešní dohodou Drábkův úřad a bankovní instituce reagovaly na zpoždění kvůli tomu, že tendr čtvrt roku posuzoval antimonopolní úřad, a vyjádřily zájem na uzavření smlouvy, uvedla Švrčková. Dodala, že se na převážné části stěžejních obchodních podmínek našla shoda, zbytek se prý dořeší v následujících dnech. Předpokládá se, že by se smlouva mohla uzavřít ve druhé polovině ledna.
Se zavedením sociálních karet, na které se mají vyplácet všechny dávky, příspěvky a podpory, počítá Drábkova sociální reforma. Karty měli potřební původně dostávat od ledna. Zavedení zbrzdil antimonopolní úřad, když od září výběr provozovatele posuzoval. V tendru zvítězila Česká spořitelna před společným návrhem ČSOB a Poštovní spořitelny. Po třech měsících ÚOHS rozhodl, že soutěž byla podle pravidel.
Drábek ČTK už dřív řekl, že pro případ neuzavření kontraktu má ministerstvo varianty řešení. Buď začne vyjednávat s firmou, která v tendru skončila jako druhá, nebo výběr zruší a vypíše znovu.
Do soutěže na karty se kromě České spořitelny a ČSOB s Poštovní spořitelnou přihlásila i Komerční banka. Její návrh podle zprávy komise nesplnil všechny podmínky a nebyl do soutěže zařazen. Česká spořitelna získala 95,4 bodu, ČSOB s Poštovní spořitelnou 65,17 bodu.
Česká spořitelna nabídla podle hodnotící zprávy 1288 bankomatů a 25.106 platebních terminálů. Za vydání nové karty za poškozenou, ukradenou či ztracenou by se platilo 240 korun a za vygenerování PIN pak 100 korun. Každý další výběr z bankomatu by příjemce stál šest korun, stejně by dal i za bezhotovostní platbu. ČSOB s Poštovní spořitelnou chtěly zajistit 811 bankomatů a 19.250 platebních terminálů. Náhradní karta by vyšla na 200 korun a PIN na 30 korun, další výběr z bankomatu pak na 35 korun a bezhotovostní převod přes bankomat na 19 korun.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz