» Aktuality

SANEP: ČEŠI PODPORUJÍ ZRUŠENÍ SENÁTU

SANEP: ČEŠI PODPORUJÍ ZRUŠENÍ SENÁTU

Praha 11. března (PROTEXT) - Dvě třetiny obyvatel České republiky považují Senát za zcela zbytečnou instituci, která ani za 16 let svého fungování nedokázala obhájit svou existenci. Více jak dvě třetiny domácí populace jsou pak toho názoru, že Senát, coby ústavní instituce, jejíž primární funkcí je plnění role demokratické pojistky, není pro další fungování ČR nezbytný.


Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, podle kterého by více jak dvoutřetinová většina domácí populace uvítala, pokud by funkce senátora byla čestnou a bezplatnou funkcí. O zrušení Senátu se začalo zejména v řadách poslanců diskutovat v souvislosti se schválením přímé prezidentské volby. Třípětinová většina populace je pak stejného názoru jako ti ze zákonodárců, kteří se domnívají, že přijetím přímé volby prezidenta došlo k výraznému snížení významu Senátu a mělo by tak dojít k jeho úplnému rozpuštění. Skutečnost, že odejmutí jedné z nejdůležitějších pravomocí Senátu, tedy volby hlavy státu, má na vnímání této ústavní instituce devastující vliv, potvrzuje i mínění téměř dvou třetin veřejnosti, podle kterých by ke zrušení Senátu, mělo dojít hned po první přímé volbě prezidenta ČR v roce 2013. O nevalném mínění většiny veřejnosti o funkci Senátu svědčí skutečnost, že téměř dvě třetiny domácí populace vnímají Senát jako zbytečnou instituci. Stejná část populace je pak přesvědčena, že rozpuštění Senátu by pomohlo státní kase v rámci úsporných opatření a stabilizace veřejných rozpočtů.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 2. - 5. března 2012 na vybrané skupině 8786 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 16.290 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Senát, tedy horní komora Parlamentu České republiky, jehož primární funkcí je v rámci politického systému plnit funkci ústavní pojistky a společně s Poslaneckou sněmovnou volit hlavu státu, nepatří podle názoru 66,6 % respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, mezi instituce, které jsou pro fungování České republiky nezbytné.

O pravomocích a činnosti horní komory Parlamentu ČR mají povědomí téměř dvě třetiny (63,3 %) dotázaných. Převládající negativní názor na tuto ústavní instituci tedy není důsledkem neznalosti respondentů, ale skutečného přesvědčení o její zbytečnosti. Tyto úvahy pak aktuálně umocňuje fakt, že schválením přímé volby hlavy státu, přišel Senát o jednu ze svých nejdůležitějších funkcí.

Senát jakožto horní komora Parlamentu ČR za 16 let svého fungování dokázal o své nezbytnosti přesvědčit pouze 25,7 % respondentů. Naopak o naprosté zbytečnosti Senátu je přesvědčeno 65,8 % respondentů. Senát je tak bezpochyby ústavní institucí, která nemá důvěru občanů.

Skutečnost, že si Senát za dobu svého fungování nedokázal v očích veřejnosti vydobýt dostatečnou důvěru a prestiž svědčí názor 74,6 % dotázaných, pro které by byla mnohem přijatelnější variantou taková podoba horní komora parlamentu, kde by senátorská funkce byla funkcí čestnou, bez nároku na finanční odměnu.

Téměř dvě třetiny respondentů (64,8 %) se domnívají, že Senát za dobu svého působení neprokázal svou důležitost a potřebnost. Stejného názoru je i řada politiků, kteří mluví o transformaci či přímo zrušení Senátu. Jedním z nich je například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

S míněním některých poslanců, kteří v souvislosti se schválením přímé volby hlavy státu vyslovili názor, že přímá volba prezidenta snižuje význam horní komory Parlamentu ČR a že by měl být tedy Senát rozpuštěn, souhlasí 61 % respondentů.

Podle názoru 61,8 % dotázaných by ke zrušení horní komory Parlamentu ČR mělo dojít bezprostředně po první přímé volbě nové hlavy státu, která proběhne počátkem příštího roku.

Podle mínění 65,4 % by pak zrušení Senátu napomohlo ke stabilizaci veřejných rozpočtů.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz