» Aktuality

VÝSKYT CHŘIPKY V EVROPĚ A V ČR

VÝSKYT CHŘIPKY V EVROPĚ A V ČR

Zvýšený výskyt chřipky v ČR pokračuje, incidence ARI stoupla ve srovnání s 9. kalendářním týdnem celorepublikově o 7,4%, (tj. 1 276 případů na 100 tis. obyvatel).


Nejvyšší vzestup nemocnosti byl zaznamenán  v kraji  Pardubickém a Moravskoslezském, některé kraje ale evidovaly i pokles (kraje Ústecký, Olomoucký a Zlínský), kraj Středočeský a Královéhradecký hlásí setrvalý trend. V 10. kalendářním týdnu byl zaznamenán celorepublikový vzestup chřipce podobných onemocnění a to o 34,7% ve srovnání s 9 kalendářním týdnem. Uvedený vzestup není zaznamenán ve všech krajích, v některých krajích došlo k poklesu (Středočeský, Královéhradecký, Olomoucký), Naopak největší vzestup (o 166,7%) eviduje Pardubický kraj. Tento nerovnoměrný vývoj do značné míry koresponduje i s poněkud netypickým vývojem celé letošní epidemické sezóny v Evropě.
Tři evropské země jsou již ve fázi klesající nemocnosti (Španělsko, Itálie, Bulharsko), v dalších 11 státech EU nemocnost stoupá.
ČR je stále ve fázi lokálních až regionálních epidemií. Dominujícím kmenem je subtyp A/H3N2, typ B ale stále cirkuluje paralelně s chřipkou A.

Záchytnost virů chřipky A a B (v procentech)  v sentinelových vzorcích nahlášených do TESSy od 40. KT 2011 (zdroj dat: týdenní hlášení WISO)

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz