» Aktuality

SANEP: PŘEDSEDA VV RADEK JOHN ZTRÁCÍ DŮVĚRU VEŘEJNOSTI I VOLIČŮ

SANEP: PŘEDSEDA VV RADEK JOHN ZTRÁCÍ DŮVĚRU VEŘEJNOSTI I VOLIČŮ

Praha 13. dubna (PROTEXT) - Nejmenší vládní strana Věci veřejné nemá důvěru drtivé většiny veřejnosti, ale již ani nadpoloviční většiny svých voličů a příznivců. Získat zpět ztracenou důvěru by podle názoru více jak desetiny veřejnosti mohla nejmenší vládní strana VV, kterou od vstupu do vrcholné politiky provázejí neutichající skandály a korupční kauzy, zvolením nového vedení.


Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, podle něhož se největší důvěře těší jak mezi širokou veřejností, tak i mezi příznivci a voliči VV vicepremiérka pro koordinaci boje s korupcí a předsedkyně legislativní rady vlády Karolína Peake. Za fatálním propadem volebních preferencí VV stojí podle většinového mínění na prvním místě Vít Bárta následován Kristýnou Kočí. Negativně pak vnímá široká veřejnost i mnohačetné avšak nenaplněné vyhrožování VV odchodem z vlády, ale i samotného předsedu Radka Johna. Jeho odchod z předsednického postu požaduje jak většina domácí populace, tak i většina voličů a příznivců VV. Zda však i případné zvolení nového vedení skutečně pomůže zachránit VV před odchodem do politické izolace je velkou otázkou. Nicméně je zřejmé, že i přes některé veřejnosti kladně vnímané kroky VV převažuje vůči této straně negativní vnímání, které se projevuje stálým odlivem voličské přízně.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 10. - 12. dubna 2012 na vybrané skupině 5918 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 12.728 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Podle názoru 91,4 % respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, jsou Věci veřejné nedůvěryhodnou parlamentní stranou. Nedůvěra drtivé většiny domácí populace v tuto vládní stranu je pak bezpochyby důsledkem řady vnitrostranických sporů, afér, v nichž figurují přední členové této strany či ultimativních požadavků, kterými VV podmiňovaly své další setrvání ve vládě. Svou roli jistě hraje i ostře sledovaný soudní proces s předsedou poslaneckého klubu VV Vítem Bártou a bývalým členem této strany Jaroslavem Škárkou. Stále se snižující voličská podpora VV koresponduje s výsledkem šetření společnosti SANEP v němž pouze 2,3 % dotázaných uvedlo, že strana VV je důvěryhodnou parlamentní stranou. Spíše důvěryhodnou stranou jsou pak VV pro 3,1 % dotázaných. Tato skupina respondentů může představovat váhavé voliče či příznivce, kteří mohou vyčkávat na další dění, které s touto stranou souvisí.

Více jak sedm desetin dotázaných (74,5 %) se domnívá, že by Radek John měl odstoupit z funkce předsedy Věcí veřejných. K odstoupení Radka Johna pak vyzvaly v důsledku poslední vládní krize, kterou spustily právě VV, i některé kluby VV. Není bez zajímavosti, že odstoupení Radka Johna požaduje i 61,1 % voličů VV.

Podle názoru většiny respondentů (44,3 %) by Věcem veřejným nyní nedokázalo prospět ani nové vedení. Lze tak konstatovat, že obraz VV, coby politické strany je v očích veřejnosti natolik poškozen, že ani tak radikální krok jako je výměna vedení, by na pověst VV neměla větší vliv. Nicméně jako prospěšné vnímá výměnu vedení VV 37,6 % dotázaných, ale i více jak 60 % voličů této strany.

Na propadu volebních preferencí strany Věci veřejné má podle názoru většiny respondentů (15,2 %) největší podíl stávající předseda poslaneckého klubu této strany Vít Bárta, který je také označován za neformálního lídra VV. Druhý největší počet hlasů (12,4 %) obdržela bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV a nynější poslankyně (nezařazená) Kristýna Kočí. Nenaplněné vyhrožování Věcí veřejných odchodem z vlády pak považuje za hlavní příčinu 12,1% respondentů. Podle mínění 10,2% dotázaných má na propadu VV největší podíl nynější předseda této strany Radek John. Bývalý místopředseda VV a nynější (nezařazený) poslanec Jaroslav Škárka, který spolu s Vítem Bártou figuruje v soudním procesu zabývající se údajnou korupcí, se nejvíce podílel na propadu volebních preferencí VV 9,8 % respondentů. Zveřejněné odposlechy představitelů VV považuje za hlavní příčinu propadu volebních preferencí této strany 9,4% dotázaných. Podle názoru 6 % dotázaných má na propadu VV podíl ministr dopravy Pavel Dobeš. Se ziskem 2,3 % následuje stávající ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, jehož jméno také figuruje v několika nahrávkách ze schůzek čelních představitelů Věcí veřejných. Podle mínění 2,1 % respondentů za úbytek volebních preferencí může někdo jiný z vedení VV. Téměř pětina respondentů (18,9 %) pak považuje za příčinu propadu volebních preferencí VV vše, co s touto stranou souvisí. Z pohledu voličů VV je největším viníkem ve vztahu k propadu volebních preferencí Kristýna Kočí (24 %) společně s Jaroslavem Škárkou (22 %). Ovšem i 16 % voličů vnímá jako největší negativní faktor vyhrožování VV odchodem z vlády, které se však nikdy nestalo skutečností.

Pro zlepšení obrazu Věcí veřejných v očích veřejnosti by měla být do čela VV, podle názoru většiny respondentů (17,7 %), zvolena stávající místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake. S velkým odstupem se za Karolínou Peake umístil bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím, který obdržel 6,7 %. Stávající předseda Radek John by napomohl opětovně zlepšit obraz VV podle mínění 2,2% respondentů. S mírným odstupem se za nynějším předsedou VV umístila místopředsedkyně PSP ČR za VV Kateřina Klasnová (1,8%). Pro Víta Bártu hlasovalo 0,8% respondentů. Následuje poslanec Viktor Paggio a ministr dopravy Pavel Dobeš, kteří obdrželi shodně 0,5 % hlasů. Nejméně hlasů pak obdržel ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (0,3 %). Ovšem nadpoloviční většina respondentů (59,4 %) zastává názor, že této straně již nikdo a nic ve zlepšení jejího obrazu v očích veřejnosti nepomůže. S tímto názorem souhlasí i 33 % voličů VV. Téměř 39 % voličů VV by pak rovněž vidělo nejraději v čele VV Karolínu Peake, která se těší velké oblibě a důvěře i velké části domácí populace.

Drtivá většina respondentů (81,4 %) zastává názor, že ztracenou důvěru se VV nepodaří získat zpět ani v případě zvolení nového vedení. Jistou nadějí pro záchranu VV a obnovení jejího voličského elektorátu je však názor v souhrnu 10,7 % dotázaných, kteří věří, že je obnovení důvěry VV v případě zvolení nového vedení možné. Jakkoli se však tento výsledek může z pohledu politické budoucnosti VV zdát povzbudivý, je zřejmé, že ztráta důvěry, kterou si tato strana od doby svého vstupu na parlamentní půdu vysloužila svými činy, může být bez ohledu na snahu o její získání zpět, fatální a tedy nezvratná.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz