» Aktuality

SANEP: V DUBNU BY SE DO SNĚMOVNY DOSTALI POPRVÉ SPO ZEMANOVCI

SANEP: V DUBNU BY SE DO SNĚMOVNY DOSTALI POPRVÉ SPO ZEMANOVCI

Praha 16. dubna (PROTEXT) - V dubnu by se do sněmovny dostali poprvé SPO Zemanovci, VV jsou na historickém minimu. V dubnu by se vedle ČSSD, ODS, KSČM a TOP 09 dostali do Poslanecké sněmovny i představitelé KDU-ČSL a poprvé dosáhli pětiprocentní hranici i SPO Zemanovci. Naopak o své poslance by přišla strana Věci veřejné, která se ocitá na svém historickém minimu.


Nejvíce preferencí by pak v dubnu získala ČSSD (26,1%) následována ODS (18,9%). Na třetím místě by skončila KSČM (14%) před čtvrtou TOP 09 (13,7%). Pátou stranou, která v dubnu překročila pětiprocentní hranici je po zisku 5,4% hlasů KDU-ČSL. Pětiprocentní zisk by v tomto měsíci zajistil vstup do sněmovny i Straně Práv Občanů Zemanovci. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který v rámci svého pravidelného monitorování volebních preferencí přináší aktuální výsledky voličských nálad. Oproti březnovému šetření je zjevný razantní pokles volebních preferencí Věcí veřejných, které se v dubnu ocitly pod dvouprocentní hranicí (1,8%). Na tomto poklesu se bezpochyby podílejí události posledních dní, které otřásají jak děním ve vládní koalici, tak i ve straně samotné.

Jistým překvapením je rovněž zisk rovných pěti procent volebních preferencí Strany Práv Občanů Zemanovci. I přesto, že je potřeba brát v úvahu i možnou statistickou odchylku, je zřejmé, že šance SPO Zemanovců na vstup do sněmovny rozhodně nejsou beznadějné. Ostatně SPO Zemanovce dělilo od vstupu do sněmovny v posledních volbách v roce 2010 pouze 0,7% hlasů. Na popularitě SPO Zemanovci má zásadní podíl velmi dobré vnímání bývalého premiéra Miloše Zemana, který získává kladné body i jako jeden z kandidátů na prezidenta v přímé prezidentské volbě.

Není rovněž bez zajímavosti, že ke tříprocentní hranici se blíží i další strany jako SZ, LEV 21 v čele s bývalým premiérem Jiřím Paroubkem, SUVERENITA -Blok Jany Bobošíkové, ale i STRANA SVOBODNÝCH OBČANŮ.

Na vzestup SPO Zemanovci doplácí zejména ČSSD, která si oproti minulému měsíci pohoršila o více jak jeden procentní bod. Daleko zásadnější pokles zaznamenala oproti březnovému šetření i ODS, které může ubírat hlasy i stoupající voličský zájem o STRANU SVOBODNÝCH OBČANŮ, v jejímž čele stojí blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause a bývalý člen ODS Petr Mach.

Z pohledu volebního modelu je zřejmé, že ČSSD by mohla sestavit většinovou vládu ve spojení s komunisty a SPO Zemanovci, či v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL nebo SPO Zemanovci. Pochopitelně v úvahu přichází i sestavení tzv. velké koalice ČSSD a ODS. Pro druhou nejsilnější ODS pak vedle velké kolice přichází v úvahu pouze koaliční spojení ODS, TOP 09, KDU-ČSL a SPO Zemanovci. Jak již naznačuje dubnový výsledek volebních preferencí a volební model, pro vítěznou ČSSD by sestavení funkční vlády rozhodně nebylo jednoduchým úkolem.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 5. - 11. dubna 2012 na vybrané skupině 12.914 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 28,457 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný volební model vycházející pouze z hlasů 58,1% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

V případě aktuálního konání hypotetických voleb do Poslanecké sněmovny ČR by po zisku 26,1% hlasů od rozhodnutých voličů zvítězila ČSSD. Sociální demokraté si tak v porovnání s letošním březnem znovu pohoršili o 1,2 procentního bodu. Tento pokles je možné spojovat s možnou fluktuací voličů na levém politickém spektru, zejména mezi nejsilnější opoziční stranou ČSSD a SPOZ, kde je čestným předsedou a prezidentským kandidátem Miloš Zeman.

Pozici druhé nejsilnější strany obhájili občanští demokraté, kteří by v případě konání hypotetických dubnových voleb do PSP ČR obdrželi 18,9% a ve srovnání s minulým měsícem tak získali o 2,3 procentního bodu méně. Odliv voličů ODS je s největší pravděpodobností důsledkem relativně vlažné reakce řady vrcholných občanských demokratů na aféru, jež nastínila zákulisní praktiky jednoho z vlivných občanských demokratů Pavla Béma v době jeho primátorování v hl. m. Praze. Svou roli však muže hrát i zvyšující se zájem pravicových voličů o STRANU SVOBODNÝCH OBČANŮ, v jejímž čele stojí blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause a bývalý člen ODS Petr Mach.

Třetí pozice náleží po zisku 14% hlasů KSČM. Komunisté získali oproti letošnímu březnu o 0,1 procentního bodu méně, nicméně i tak si polepšili o jednu pozici. KSČM se tak svou rétorikou vůči stávající vládě a dalším úsporným vládním opatřením daří udržet svůj voličský elektorát, který tvoří převážně sociálně nejslabší skupiny obyvatelstva. V kontextu dalších plánovaných úsporných vládních opatření jako omezení valorizace důchodů či zvýšení sazeb DPH na 21 a 15 procent lze očekávat, že preference této strany mohou i nadále posilovat.

Zisk 13,7% hlasů řadí na čtvrtou pozici vládní stranu TOP 09, která si ve srovnání s letošním březnem pohoršila o 0,6 procentního bodu a klesla tak o jednu pozici. Opětovný pokles TOP 09 je s největší pravděpodobností důsledkem další řady afér, jež setrvale poškozují obraz stávajícího vládního kabinetu. Pokles volebních preferencí TOP 09 však může souviset i s návratem některých voličů zpět ke KDU-ČSL, k níž mnoho let patřil i ministr financí Miroslav Kalousek.

Další příčka patří KDU-ČSL, které v dubnovém šetřeni společnosti SANEP dalo svůj hlas 5,4% voličů. Lidovci si tak oproti šetření společnosti SANEP z letošního března polepšili o 0,3 procentního bodu. KDU-ČSL si tak i nadále udržuje reálnou šanci znovu usednout v PSP ČR. Jednoznačnou výhodou lidovců je ve srovnání s ostatními subjekty usilujících o vstup do Poslanecké sněmovny, je silné regionální a členské zázemí. Svoji roli pak může hrát i opětovný návrat nespokojených voličů TOP 09, kteří se dříve hlásili právě k lidovcům.

Poslední stranou, která by v případě aktuálního konání voleb do PSP ČR uspěla, je Strana Práv Občanů Zemanovci (SPOZ), která obdržela 5% hlasů. Zde je však nutné upozornit na statistickou odchylku, která však rozhodně nemůže zpochybnit reálné šance SPO Zemanovců na vstup na parlamentní půdu. Nárůst preferencí SPOZ bezpochyby souvisí s osobou Miloše Zemana, který je kandidátem této strany na prezidentský post. Ostatně fakt, že čestný předseda SPOZ Miloš Zeman stále patří mezi oblíbené politické osobnosti, svědčí fakt, že v únorovém průzkumu společnosti SANEP, se se ziskem více jak šesti procentních bodů umístil mezi první pěticí uchazečů o post hlavy státu.

Žádná jiná politická strana by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup na parlamentní půdu.

Nejmenší vládní strana Věci veřejné by nyní získala 1,8%, což je v porovnání s minulým měsícem o 3,3 procentního bodu méně. Věci veřejné tak jednoznačně doplácí na dění posledních dvou týdnu, kdy svými ultimativními požadavky vyvolaly vládní krizi.

Mezi strany, které se blíží dosažení tříprocentní hranice a mají reálnou šanci zasáhnout do volebního boje o vstup do Poslanecké sněmovny je Strana zelených, Strana svobodných občanů (Svobodní), Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), nebo Suverenita (SBB).

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL - POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model, který vychází z aktuálního průzkumu volebních preferencí, tedy z hlasů pouze rozhodnutých voličů a také údajů z posledních sněmovních voleb za použití d´Hondtovy metody pro výpočet mandátů pro strany naznačuje, že by hlasy voličů vedly i v dubnu tohoto roku k velmi složité povolební situaci. ČSSD coby jednoznačný vítěz aktuálních hypotetických voleb by tak v rámci hledání možného koaličního partnera či partnerů mohla sestavit pohodlnou většinovou vládní koalici ve spojení s TOP 09, SPOZ nebo KDU-ČSL. Jak pro ČSSD, tak i pro ODS by bylo jistým východiskem sestavení velké koalice. Koaliční uskupení levicových stran, tedy ČSSD, SPOZ a KSČM by pak stačilo k sestavení pohodlné většinové koalice čítající 109 poslaneckých hlasů. Nicméně díky ostrakizaci KSČM na vládní úrovni je taková forma koaliční spolupráce spíše nepravděpodobná. S žádnou jinou stranou z levého spektra by sociální demokraté většinovou koalici sestavit nedokázali. Druhá nejsilnější strana ODS by nyní měla možnost jak participovat na vládě sestavením již zmíněné velké koalice s ČSSD, nebo sestavením koalice s TOP 09, KDU-ČSL a SPOZ Zemanovci.

Do povolebního vyjednávání však mohou po řádných volbách do PSP ČR významným způsobem promluvit i další politické strany s potenciálem překročit pětiprocentní volební práh. Kromě lidovců a aktuálně i SPOZ mohou politickou mapu dolní komory Parlamentu ČR obohatit i nové politické strany jako např. NS - LEV 21 v čele s bývalým premiérem Jiřím Paroubkem. Do povolebního vyjednávání pak mohou zasáhnout i případně úspěšná Strana zelených nebo Svobodní.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz