» Aktuality

SANEP: NEJDŮVĚRYHODNĚJŠÍM ČLENEM VLÁDY JE MINISTR JIŘÍ POSPÍŠIL

SANEP: NEJDŮVĚRYHODNĚJŠÍM ČLENEM VLÁDY JE MINISTR JIŘÍ POSPÍŠIL

Praha 20. května (PROTEXT) - Nejdůvěryhodnějším členem Nečasovy vlády je stejně jako v únoru tohoto roku ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který se aktuálně těší důvěře téměř čtyř desetin domácí populace.


Nejméně důvěryhodným ministrem patnáctičlenného vládního kabinetu je pak stávající ministr obrany Alexandr Vondra, který má podporu pouhé desetiny obyvatel České republiky.

Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, podle kterého se vláda včetně premiéra Petra Nečase v průměru těší důvěře necelé pětiny veřejnosti a i nadále tak čelí propastné a stále se prohlubující nedůvěře.

Mezi nejlépe hodnocené členy vládního kabinetu patří rovněž ministr zahraničních věcí a prezidentský kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg, nicméně i jeho důvěryhodnost, oproti letošnímu únoru, poměrně značně poklesla. Karel Schwarzenberg je rovněž posledním ministrem, jemuž důvěřuje více jak čtvrtina obyvatel České republiky. V první pětici nejdůvěryhodnějších členů vlády dále figuruje nový nestranický ministr školství Petr Fiala, premiér Petr Nečas a ministr zdravotnictví Leoš Heger. Skutečnost, že se nový ministr školství Petr Fila umístil krátce po svém jmenování na třetím místě, svědčí o jeho kladném vnímání širokou veřejností. Šestá pozice na pomyslném žebříčku důvěry vládních členů patří stávajícímu ministru vnitra Janu Kubicemu, který ve srovnání s minulým šetřením společnosti SANEP, zaznamenal nejvyšší úbytek důvěry, čítající více jak deset procentních bodů. V případě ministra Kubiceho bude jistě zajímavé sledovat, zda jeho důvěryhodnost ovlivní aktuální kauza Davida Ratha.

Zbývajících devět ministrů nynějšího vládního kabinetu obdrželo v souhrnu méně jak pětinu kladných hlasů. Mezi nejméně důvěryhodné členy vlády, a to i mezi pravicovými příznivci, pak patří ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský nebo ministryně kultury Alena Hanáková. Nejméně důvěryhodným členem Nečasova vládního kabinetu je ministr obrany Alexandr Vondra, který tak i nadále může doplácet na kauzu Promopro, v rámci které bylo v letošním dubnu obviněno deset lidí.

Z pohledu celkového hodnocení důvěryhodnosti členům vlády je tak i nadále patrné, že většina obyvatel České republiky vnímá středopravicový vládní kabinet Petra Nečase jako vysoce nedůvěryhodnou politickou instituci.

Tato nedůvěra se navíc dále prohlubuje, což dokazuje fakt, že jednotlivým členům vlády v průměru důvěřuje pouze necelá pětina domácí populace.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 4. - 11. května 2012 na vybrané skupině 15.095 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 31.615 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Nejdůvěryhodnějším členem vládního kabinetu Petra Nečase se po zisku 38,4 % stal opět ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Oproti únorovému šetření společnosti SANEP si tak polepšil o 2,3 procentního bodu.

Druhé místo na pomyslném žebříčku důvěryhodnosti členů vlády obhájil ziskem 30,3 % kladných hlasů předseda TOP 09, prezidentský kandidát a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Byť se oblíbený ministr zahraničních věcí může v porovnání s ostatními členy vlády stále opřít o značný počet příznivců, ve srovnání s letošním únorem, zaznamenal jeden z největších úbytků důvěryhodnosti, a sice o 5,5 procentních bodů.

Za překvapující lze označit třetí příčku Petra Fialy (24,3 %), který byl do čela resortu školství jmenován teprve počátkem letošního května. Relativně vysoká důvěryhodnost Petra Fialy může být důsledkem skutečnosti, že se jedná o nestraníka a o respektovanou osobnost.

Pozici čtvrtého nejdůvěryhodnějšího člena stávajícího vládního kabinetu pak opětovně obsadil stávající premiér Petr Nečas, který obdržel 23,5 % kladných hlasů. Ve srovnání s únorem tohoto roku si tak Petr Nečas pohoršil o 3 celé procentní body.

Pátou příčku na pomyslném žebříčku důvěry členům vlády obhájil i nynější ministr zdravotnictví Leoš Heger, kterému aktuálně důvěřuje 21,7 % dotázaných. Šéf tohoto resortu si tak ve srovnání s posledním průzkumem společnosti SANEP rovněž pohoršil, a to o 3,4 procentního bodu.

Největší úbytek důvěryhodnosti zaznamenal stávající nestranický ministr vnitra Jan Kubice, který se po zisku 21,3 % kladných hlasů aktuálně umístil na šesté pozici. Jan Kubice si pak oproti letošnímu únoru pohoršil o 11,6 procentních bodů a tři příčky. Zda bude mít na vnímání důvěry ministra vnitra vliv aktuální skandál Davida Ratha, se bezpochyby ukáže při dalším pravidelném šetření společnosti SANEP.

Pozici nejméně důvěryhodného člena vlády převzal po bývalém ministrovi školství Josefu Dobešovi Alexandr Vondra, který stojí v čele ministerstva obrany. Alexandr Vondra pak získal pouze 10,9 % kladných hlasů, což je o 4 procentní body méně než v únorovém šetření společnosti SANEP. Nynější ministr obrany tak bezpochyby stále doplácí na fakt, že jeho jméno figuruje v kauze extrémně předražené zakázky pro firmu Promopro v době českého předsednictví EU. V kauze Promopro pak v dubnu tohoto roku bylo obviněno 10 lidí.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz